`Ik had een pisnijdige dag'

RTL-verslaggever Frits Wester won gisteren de Nationale Nieuwsquiz. Maar speelde de parlementair journalist vals?

,,Wat is de titel van de film...'' Harmen Siezen, quizmaster van NRCV's Nationale Nieuwsquiz had de vraag nog niet gesteld of kandidaat Frits Wester drukte op de knop.

Siezen: ,,Frits?''

Wester: ,,Er was maar één groot nieuwsevenement dit jaar, dat ging allemaal over één film: Bruinsma. De Dominee.''

Siezen: ,,Ja, dat is goed.''

Frits Wester, parlementair verslaggever voor RTL-Nieuws, won vervolgens de finale van de quiz die gisteravond werd uitgezonden maar al eerder was opgenomen. De Telegraaf schreef gisteren dat Wester de vragen van te voren wist. Cabaretier Thomas van Luyn zou de finalevragen gezien hebben en deze hebben doorgespeeld aan Wester. Na de verkiezing van Pim Fortuyn tot De Grootste Nederlander is er opnieuw commotie over de winnaar van een televisieprogramma.

Gefeliciteerd!,,Dank u wel.''Heeft u vals gespeeld?,,Nee.''

Dus Thoms van Luyn liegt?,,Daar ga ik niet op in. Ik heb er al genoeg over gezegd, ik kende geen vragen.''

Dat gelooft toch geen hond? U drukte zo snel – u had de vraag niet eens volledig gehoord.,,Je zit sowieso met je vingers boven de knop, het gaat erom wie het snelst drukt. Dan druk je en denk je snel na wat de vraag precies zou kunnen zijn. En ik was getriggerd op de films. We hadden het er voor de finale nog over gehad: welke vragen kunnen ze stellen? We hebben de boekprijzen doorgenomen, de theaterprijzen, cabaretprijzen. En we hebben de Nederlandse films nog doorgenomen, ik moest de films in mijn hoofd hebben. Ik vroeg vlak voor de finale aan John van den Heuvel (Telegraaf-journalist, red.): hoe heette die misdaadfilm ook alweer? `De Lange' of `De Dominee'? De Dominee, zei John.''

En die schaatsvraag? Bij de naam Atje Keulen-Deelstra wist u al dat het antwoord Renate Groenewold moest zijn.,,Over schaatsen kun je me alles vragen.''

Kortom, Thomas van Luyn liegt?,,Ik weet niet wat hij heeft gezegd.''

Heeft u nog een standje gekregen van presentator Harmen Siezen of juryvoorzitter Frans Weisglas?,,Nee.''

U heeft eindelijk gewonnen. Voor de hoeveelste keer deed u mee aan de Nieuwsquiz?,,Dat weet ik niet precies. De zesde of de zevende keer.''

Het is maar goed dat het kerstreces is in Den Haag. U bent uw geloofwaardigheid nu wel even kwijt, toch?,,Kom zeg! Ik bedoel: ik vind het uitermate vervelend. Maar hoe groot kun je een mug maken? Ik heb gisteren een pisnijdige dag gehad. Maar als je niets beters te schrijven hebt dan hierover, dan gaat het heel goed met dit land.''

    • Peter Leijten