Het beeld

Twee gevaren bedreigen televisiespelletjes met bekende Nederlanders als deelnemers. Het eerste bestaat uit onvolkomenheden in de opzet en de beoordeling van de prestaties. Voorbeelden zijn het tellen van de stemmen bij de verkiezing van De Grootste Nederlander (KRO); het nog voor de opnamen publiceren van de vragen van De Nationale Wetenschapsquiz 2003 (VPRO); en de jurering van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2004 (NPS). Zulke gebreken aan de waterdichtheid leiden doorgaans tot schade voor de reputatie van producent en zendgemachtigde.

Een heel ander risico vormt de gezellige omgang van coryfeeën met elkaar. De orgieën na afloop van AVRO's Sterrenslag in de jaren zeventig werden legendarisch. Loslippigheid bij de nazit van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2003 kostte wethouder Rob Oudkerk zijn baan. Après-ski incontinentie van beroemdheden leidt tot reputatieschade voor henzelf.

De gisteren uitgezonden finale van NCRV's Nationale Nieuwsquiz liep averij op van beider soort. Nonchalance, ijdelheid en kinnesinne ontaardden in een beschamend relletje, dat lekker werd opgestookt door RTL Boulevard. Eindelijk komen in Nederland dus weer eens de echte problemen aan de orde, merkte Philip Freriks op in het NOS Journaal.

Eergisteren meldde een van de Nieuwsquiz-deelnemers, misdaadverslaggever John van den Heuvel, met lichte verontwaardiging in Boulevard dat de winnaar, Frits Wester, zou hebben gefraudeerd. In de finale had de parlementair redacteur van RTL twee keer zó snel gedrukt, dat de aanwezigen argwaan kregen. Bij ,,Welke Nederlandse speelfilm....'' antwoordde hij `De dominee' en op de vraag ,,Dertig jaar geleden werd Atje Keulen-Deelstra...'' kwam direct de naam van de nieuwe dameswereldkampioen allround-schaatsen `Renate Groenewold'. Het zou het gunstige resultaat van grof gokken kunnen zijn, maar Peter R. de Vries verklikte aan Van den Heuvel dat bij het afschminken Kopspijkers-cabaretier Thomas van Luyn een bekentenis had afgelegd. Sinds jaar en dag hebben televisiecameralieden namelijk de gewoonte het draaiboek op een geel papiertje aan de camera te plakken. Van Luyn had precies deze twee vragen op zo'n cue-sheet gelezen en in de pauze aan de op een overwinning gebrande Wester doorgebriefd. In een eerdere ronde betrapte presentatrice Mieke van der Weij Wester al op laten voorzeggen door Doekle Terpstra.

Albert Verlinde en Beau van Erven Dorens belden in de uitzending Wester, die zei dat hij alleen maar van Van Luyn de tip had gekregen nog even goed te oefenen op titels van Nederlandse films. Gisteren kwam RTL Boulevard met nieuwe bewijzen: een anonieme getuigenis van een grimeuse en een foto van Van Luyn die het briefje aan de camera staat te lezen. Het was een nog fraaiere scoop dan de ook in Boulevard onthulde eerste foto van Alicia von Bielefeld in de Weekend.

De moraal van het verhaal is veelledig. In ieder geval heeft Wester een geloofwaardigheidsprobleem wanneer hij in de toekomst een politicus op leugenachtigheid wil betrappen.

    • Hans Beerekamp