Fannie Mae maakt einde aan fraude topbestuurders

Fannie Mae, Amerika's grootste hypotheekverzekeraar, heeft twee topmannen ontslagen. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Bestuursvoorzitter Franklin Raines en financieel bestuurder Timothy Howard worden verantwoordelijk geacht voor de fouten die beurswaakhond SEC vorige week in de boeken van Fannie Mae heeft geconstateerd. De SEC stelt dat Fannie Mae de afgelopen vier jaar de boekhoudregels heeft overtreden. Volgens schattingen moet het concern het komende kwartaal circa 9 miljard dollar verlies op derivaten boeken. De beurswaakhond wil met nieuwe regels meer greep krijgen op de twee banken die de Amerikaanse hypotheekmarkt vrijwel volledig in handen hebben: Fannie Mae en Freddie Mac. Laatstgenoemde raakte vorig jaar in opspraak en bleek voor 5 miljard dollar te veel aan winst te hebben geboekt.