Druk VS op IJsland

Het getouwtrek rond oud-wereldkampioen schaken Bobby Fischer houdt aan. De Verenigde Staten oefenen diplomatieke druk uit op de IJslandse regering om Fischer (61) geen verblijfsvergunning te verlenen. Dat deelde een woordvoerder van minister David Oddsson van Buitenlandse Zaken in Reykjavik mee.

IJsland bood de schaker een week geleden onderdak aan. Fischer werd vijf maanden geleden op de luchthaven Narita bij Tokio aangehouden, omdat hij met een ongeldig verklaard (Amerikaans) paspoort op reis wilde. Hij zit sindsdien vast in het immigratiecentrum Ushiku bij de Japanse hoofdstad, in afwachting van een besluit over uitlevering aan de Verenigde Staten.

De VS hebben om uitlevering gevraagd, omdat Fischer in 1992 in Joegoslavië geld opstreek van een match met Boris Spasski. Dat was volgens de VS strijdig met de economische boycot die tegen dat land was ingesteld. Fischer en Spasski speelden in 1972 in Reykjavik een legendarische match om het wereldkampioenschap schaken.

De IJslandse regering heeft nog niet op de Amerikaanse oproep gereageerd. Oddsson vindt dat Reykjavik Fischer niet hoeft uit te leveren aan de VS, omdat diens activiteiten niet meer illegaal zijn. Het comité Free Bobby Fischer heeft ondertussen een ,,dringend humanitair kerstberoep'' gedaan op premier Koizumi van Japan om de oud-wereldkampioen te laten gaan. Fischer zelf heeft verklaard dat hij graag naar IJsland wil vertrekken.