Donetsk wil geen campagne van Joesjtsjenko

Aanhangers van Viktor Janoekovitsj, premier met verlof en kandidaat bij de Oekraïense presidentsverkiezingen van zondag, hebben gisteren in Janoekovitsj' bolwerk Donetsk een verkiezingskonvooi van tegenstander Viktor Joesjtsjenko tegengehouden en teruggestuurd.

Het konvooi maakt met 185 mensen – vooral kunstenaars en musici –, in vijftig auto's en bussen onder de leus `de vriendschapstrein' een toernee door het oosten van Oekraïne, waar de aanhang van Janoekovitsj is geconcentreerd. Hoewel het bezoek aan Donetsk was aangekondigd, het konvooi politiebegeleiding had en de plaatselijke overheid een vergunning had afgegeven, werd de stoet aan de rand van de stad tegengehouden door aanhangers van Janoekovitsj, die de weg met driehonderd auto's blokkeerden. Onderhandelingen brachten geen oplossing, waarna Joesjtsjenko's aanhangers rechtsomkeert maakten en naar Charkov doorreisden. ,,Janoekovitsj is onze president en we hebben geen andere nodig'', aldus een van de `blauwen' – blauw is de kleur van de premier, oranje die van zijn uitdager. Eerder gisteren gooiden aanhangers van Janoekovitsj in het centrum van Donetsk sneeuwballen naar poppen die Joesjtsjenko en zijn bondgenote Joelia Timosjenko moesten voorstellen; vervolgens werden de poppen verbrand.

Janoekovitsj zelf klaagde gisteren dat de verkiezingen van zondag – een herhaling van de wegens fraude geannuleerde verkiezingsronde van 21 november – niet eerlijk kunnen verlopen. De restricties op het thuis stemmen, waartoe eerder deze maand in het kader van de bestrijding van potentiële fraude is besloten, kan volgens hem miljoenen kiezers beroven van de mogelijkheid hun stem uit te brengen.

Aanhangers van Joesjtsjenko hebben in Lvov, bolwerk van de oppositieleider in het westen van Oekraïne, een kantoor van de belastingdienst geblokkeerd om de ambtenaren te verhinderen naar hun werk te gaan. Ze zeggen daarmee te willen voorkomen dat de ambtenaren door de regering (tot voor kort door Janoekovitsj geleid) onder druk worden gezet om voor Janoekovitsj te stemmen en anderen daartoe aan te zetten.

De Russische president Vladimir Poetin, die eerder onomwonden zijn voorkeur voor Janoekovitsj heeft uitgesproken en tijdens de campagne zelfs twee keer naar Kiev is gekomen om die voorkeur te onderstrepen, heeft gisteren gezegd ook met een overwinning van Joesjtsjenko te kunnen leven. Op een persconferentie in Duitsland, waar hij op bezoek was, zei Poetin: ,,Ik ken meneer Joesjtsjenko, net zoals ik de huidige premier ken. Hij is net als Janoekovitsj ook lid geweest van het team van [de vertrekkende] president Koetsjma, dus ik zie geen enkel probleem.'' Joesjtsjenko is, anders dan Janoekovitsj, voorstander van nauwe banden met het Westen.

Joesjtsjenko zelf zei gisteren dat hij, als hij wordt gekozen, naar Moskou zal gaan om Poetin de hand te drukken. Hij heeft de afgelopen dagen ook herhaaldelijk onderstreept dat Rusland en Oekraïne economische partners zijn en nauw met elkaar moeten samenwerken.