Clown Slava doet haast niets

Zijn roem was Slava Polunin al vooruitgesneld. Hij is een van de bekendste clowns van Rusland, en staat aan het hoofd van een gezelschap dat dit najaar een topattractie is in New York – The Times beschreef zijn show als ,,een theaterklassieker van de twintigste eeuw''. Geen wonder dat Slava's Snowshow, sinds gisteravond in de Theater Fabriek in Amsterdam, nu ook hier de aandacht trekt.

Het middelpunt is Slava zelf: een schuifelend kereltje in een gele hansop met roodbruine bontsloffen, een wijnrode mopsneus, droefgeschminkte ogen en witte, wijd uitstaande haren rond zijn schedel. Hij wordt omringd door een paar tekenfilmfiguren in lange overjassen, hoeden met grotesk grote zijflappen en clownsschoenen met sapperdeflap-neuzen. Ze kuieren wat rond op de klanken van een geluidsband vol klassiek, folklore, rock en ondergronds gerommel.

En wat doen ze verder? Bitter weinig, eigenlijk. Slava werpt vaak peinzende blikken naar de zaal, kijkt quasi-poëtisch een neerdwarrelend stukje papier na, voert een twistgesprek op twee fluitjes, praat in een fantasietaal met twee buitenmodel-telefoons en brengt een jas tot leven door zijn arm in een mouw te steken. De anderen doen nog minder.

De echte effecten komen van de ballonnen die in vele soorten en maten rondzweven, de stortvloed aan zeepbellen die op het toneel wordt geblazen, een deken van spinrag die over de zaal wordt getrokken, een regen van lichtjes en een paar dikke rookwolken. Een kunstje van enige betekenis is in de voorstelling niet te zien, en dat mag toch tamelijk onthutsend heten.

Het is de finale van Slava's Snowshow – na een half uurtje voor de pauze en nog iets minder daarna – die het publiek overdonderd naar huis moet sturen: een spectaculaire sneeuwstorm van papiersnippers die ons recht in het gezicht blaast. Een letterlijk oogverblindend effect, op de tonen van (ja hoor) de Carmina Burana. Maar wat mij betreft blaast het papierkanon dit hele showtje de vergetelheid in.

Voorstelling: Slava's Snowshow. Gezien: 21/12 in de Theater Fabriek, Amsterdam. Aldaar t/m 9/1. Inl. 0900-3005000, www.slava.nl

    • Henk van Gelder