Bestuurder KPN weg na kortingen

Raad van bestuurslid E. Blok van KPN is afgetreden nadat uit onderzoek is gebleken dat voor 20 miljoen euro aan illegale kortingen is verstrekt aan bedrijven die vaste telefonie van het telecombedrijf afnemen.

Dit heeft KPN vanmorgen bekendgemaakt. Blok was pas sinds april van dit jaar actief in de raad van bestuur en verantwoordelijk voor het bedrijfsonderdeel vaste telefonie. Bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer van KPN neemt tijdelijk de taken van Blok over. Blok heeft een staffunctie binnen KPN aanvaard.

President-commissaris van KPN T. Risseeuw zegt ,,zeer geschrokken'' te zijn van de affaire met de kortingen. De illegale prijsvoordelen zijn vorig jaar en dit jaar verstrekt. Meer dan driekwart daarvan vond volgens KPN vorig jaar plaats. KPN stelt dat het bedrag van 20 miljoen euro ,,niet materieel'' is, wat betekent dat er geen significante aanpassingen van de cijfers over 2003 moet plaatsvinden.

Volgens een woordvoerder van KPN zijn er ,,zeker tien'' managers bij de affaire betrokken. Deze mensen zijn tot dusver niet ontslagen. Binnen anderhalve week is een commissie samengesteld die zich zal buigen over te nemen maatregelen. Wie er in deze commissie gaan zitten is nog onduidelijk.

Volgens KPN is naar aanleiding van de kortingenaffaire geen aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Het telecombedrijf zegt nog niet te weten of dit ook gaat gebeuren.

De raad van commissarissen heeft medio oktober, toen de illegale kortingen aan het licht kwamen, het Amerikaanse advocatenkantoor Sullivan & Cromwell ingeschakeld voor een onafhankelijk, intern onderzoek. KPN zegt dit rapport niet vrij te geven. ,,Wij overhandigen het onderzoek aan telecomtoezichthouder Opta, die deze zaak ook onderzoekt'', verklaart een zegsman van KPN.

Volgens president-commissaris Risseeuw heeft de positie van topman Scheepbouwer niet ter discussie gestaan. Risseeuw zegt zijn ,,gedachten over deze zaak'' te willen toelichten tijdens de aandeelhoudersvergadering volgend jaar. Verder wenst hij geen commentaar te geven.

KPN moet met vaste telefonie zijn tarieven hanteren op basis van de kostprijs. Hiertoe is het bedrijf wettelijk verplicht omdat het een dominante positie heeft met vaste telefoniediensten. Telecomtoezichthouder Opta controleert of KPN zich hier aan houdt.