Aanslag Mosul: 18 Amerikanen dood

Rebellen in Irak hebben hun aanslagen in Kerbala en Najaf en liquidaties in Bagdad gisteren laten volgen door een aanval op een Amerikaanse basis in Mosul, waarbij 22 mensen werden gedood en 72 gewond. Onder de doden zijn 18 Amerikanen, van wie 14 militairen en vier burgers.

Amerikaanse generaals hadden onlangs voorspeld dat met de nadering van de verkiezingen van 30 januari het geweld van de zijde van opstandelingen zou toenemen.

Volgens de eerste berichten werd een grote tent die in de Amerikaanse basis Marez in Mosul als eetzaal werd gebruikt getroffen door een 122 mm raket. Dit wordt volgens een Amerikaanse woordvoerder opgemaakt uit foto's van de getroffen tent.

Een extremistische sunnitische groep, het Ansar al-Sunna Leger, claimde echter dat het ging om een ,,martelaarsoperatie'', een verwijzing naar een zelfmoordaanslag, door een van zijn strijders. Deze groep is naar wordt aangenomen een moslimextremistische organisatie die Irak in een islamitische staat wil veranderen.

Een Amerikaanse legerwoordvoerder in Washington sloot een zelfmoordaanslag niet uit. Een militaire woordvoerder in Mosul zei dat het dagen kon duren voor een duidelijk beeld tot stand zou komen van wat was gebeurd en wie was gedood. Hoe dan ook was het een van de hoogste Amerikaanse dodentallen op één dag in Irak.

De Amerikaanse president George Bush, die maandag op een persconferentie erkende dat de aanvallen van de rebellen hun effect hebben op de Amerikaanse publieke opinie, condoleerde gisteren de nabestaanden van de doden van Mosul. Hij noemde Irak daarbij een ,,hoogst belangrijke missie voor vrede''. ,,Ik weet dat een vrij Irak zal leiden tot een vreedzamer wereld'', zei hij.

Een opiniepeiling voor de aanval van gisteren gaf aan dat een kleine meerderheid van de meeste Amerikanen nu vindt dat de oorlog in Irak niet de moeite waard is.

Mosul, een etnisch gemengde stad van Arabieren en Koerden van bijna twee miljoen inwoners, werd door de Amerikanen als een succesverhaal in Irak gezien tot vorige maand rebellen er in het offensief gingen. Zij maakten gebruik van het feit dat de Amerikaanse troepen zich concentreerden op hun grote offensief tegen opstandelingen in hun bolwerk Falluja. De plaatselijke, nieuw-opgeleide politiemacht smolt meteen weg. Ondanks Amerikaanse tegenaanvallen is Mosul sindsdien dichtbij anarchie gebleven.