Wie is toch Yukos-belager Baikal?

Is het gasreus Gazprom, het Kremlin, of zou het toch iemand anders zijn? De geruchtenmachine in Moskou draait op volle toeren. Wie o wie zit er toch achter de Baikal Finance Group, het mysterieuze bedrijf dat zondag de grootste olieproducent van Rusland kocht?

De geruchten rondom de veiling van Yuganskneftegaz, het belangrijkste deel van energiegigant Yukos, kwamen op gang direct nadat Baikal de onverwachte winnaar was gebleken. Baikal, dat op 6 december werd geregisteerd in de stad Tver, ten noordwesten van Moskou, was de enige bieder en betaalde 7,1 miljard euro voor het onderdeel dat 11 procent van de Russische olie oppompt.

De veiling was het voorlopige hoogtepunt van het gevecht tussen Yukos en het Kremlin. Dit gevecht begon in 2003 en leidde onder meer tot de arrestatie van Michail Chodorkovski, oprichter en grootaandeelhouder van Yukos. Moskou eist verder 27,5 miljard dollar (20,5 miljard euro) van Yukos voor achterstallige belastingen en boetes. Aangenomen wordt dat president Poetin met de ontmanteling van Yukos en de aantijgingen van fraude tegen Chodorkovski wil voorkomen dat de miljardair zijn politieke aspiraties ten uitvoer brengt.

De verwachting was dat gasconcern Gazprom het kernbedrijf van Yukos zou kopen. Gazprom echter zag de handen gebonden nadat een Amerikaanse rechter Yukos uitstel van betaling had verleend en westerse banken de overname niet langer wilden financieren. Gazprom was aanwezig bij de veiling, maar deed niets.

Ook in de zaal, en wel actief, was Baikal, een bedrijf waar tot vorige week niemand van had gehoord. De twee Baikal-afgevaardigden in de zaal kunnen volgens Russische kranten leiden naar de werkelijke identiteit van de koper: oliebedrijf Surgutneftegaz. De twee zouden Igor Minibayev en Valentina Komarova zijn, functionarissen van het vrij onbekende Siberische bedrijf dat goede betrekkingen zou hebben met het Kremlin.

Een ander gerucht stelt dat Baikal een vehikel is van Gazprom en niet de intentie heeft om Yuganskneftegaz daadwerkelijk te kopen. Als de bieder namelijk niet kan betalen, vervalt de olieproducent automatisch aan de overheid, zo schrijven Russische en internationale media. Een spectaculairder gerucht heeft consultant Ben van Gils gehoord. De chef van de sector energie bij Ernst & Young hoorde vanuit Moskou dat Chodorkovski zelf achter Baikal zit. De miljardair zou zijn team van acht advocaten hebben geïnstrueerd. Toeval of niet: in ieder geval drie van zijn acht leden tellende Russische advocatenteam hebben een ding gemeen, ze studeerden of waren professor aan de universiteit van Tver.

BREAKING VIEWS pagina 15