Weer een pijnstiller met risico's

In de Verenigde Staten is een klinisch onderzoek naar de pijnstiller naproxen stopgezet wegens verhoogde kans op een hartaanval. Het is de derde pijnstiller waarvan in korte tijd dit risicio is vastgesteld.

Naproxen is al dertig jaar op de markt en wordt door het Zwitserse farmacieconcern Roche in drogisterijen en apotheken verkocht onder de merknaam Aleve.

Eind september haalde het Amerikaanse Merck zijn pijnstiller Vioxx van de markt wegens verhoogd risico op een hartaanval. Een dergelijk risico bleek vorige week ook voor Celebrex, dat 's werelds grootste farmaconcern Pfizer verkoopt. Pfizer haalt zijn middel voorlopig niet van de markt, omdat in een andere studie dat hogere risico niet werd vastgesteld.

Het nu stopgezette onderzoek liep al drie jaar en er namen 2.500 patiënten aan deel van 70 jaar en ouder. De studie was bedoeld om vast te stellen of naproxen dan wel Celebrex de kans op de ziekte van Alzheimer kan verkleinen. Volgens een van de onderzoekers blijkt uit de voorlopige gegevens dat 70 patiënten een hartaanval of een beroerte kregen. In de groep van patiënten die naproxen slikten deden zich 50 procent meer hartaanvallen voor dan in de groep die een placebopil slikten.

Een arts van de Food and Drug Administration, die medicijnen keurt, noemde de resultaten gisteren ,,verwarrend''. Ze verwacht voorlopig geen aanpassing van de bijsluiter van naproxen.