`VS willen wijziging van kritisch Arabisch rapport'

Publicatie van het nieuwste Arab Human Development Report is vertraagd omdat verscheidene landen, waaronder de Verenigde Staten, bezwaar maken tegen bepaalde passages. Volgens een van de hoofdauteurs van het rapport, de Egyptenaar Nader Fergani, hebben de VS gedreigd hun financiële bijdrage te staken aan de organisatie die het rapport uitgeeft, het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). Washington heeft dergelijke bemoeienis ontkend.

Het eerste Human Development Report wekte in 2002 veel opzien als eerste kritische blik op de Arabische wereld door Arabieren zelf. Dit rapport behandelde het gebrek aan vrijheid, ontoereikend onderwijs en achterstelling van vrouwen; het tweede was gewijd aan het `kennis-tekort'. Het derde zou zich concentreren op bestuur en wanbestuur, en op wat hervorming in de weg staat. Het zou in oktober uitkomen.

Het eerste bericht over problemen kwam vorige week van New York Times-columnist Thomas Friedman. Deze schreef dat de regering-Bush een eerste versie van het rapport had gezien en bezwaar had gemaakt tegen de inleiding omdat daarin scherpe kritiek werd geoefend op de Amerikaanse invasie van Irak en de Israëlische bezetting van Palestijns gebied. Volgens Friedman stonden de VS en Israël er kennelijk op dat de tekst van de inleiding zou worden aangepast. Friedman schreef dat ook Egypte en andere Arabische landen die in het rapport worden gekritiseerd, zich tegen publicatie verzetten.

De Egyptische socioloog Ferhani zei zaterdag tegen het persbureau Reuters dat de VS eerst om wijziging van het rapport hadden gevraagd, ,,maar nu proberen ze het helemaal tegen te houden''. Hij zei dat het de UNDP zijn jaarlijkse Amerikaanse bijdrage van ongeveer 100 miljoen dollar kon kosten als de organisatie aan de Amerikaanse druk weerstand bood.

De Jordaanse columnist Rami Khouri schreef gisteren in de Libanese Daily Star dat binnen de UNDP nu verschillende opties de ronde doen, waaronder het schrappen van het rapport. Andere mogelijkheden die worden onderzocht, zo schreef hij, zijn publicatie in naam van de Arabische schrijvers en onderzoekers die voor de tekst verantwoordelijk zijn, zonder vermelding van de UNDP, en uitgave door een derde partij of een nieuw instituut. Zo'n nieuw instituut zou dan ook het geplande vierde rapport kunnen uitbrengen.