Uitvoer zorgt voor stevige groei van economie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal harder gegroeid dan verwacht. De stijging was de grootste in drie jaar en kwam vooral door een flinke toename van de export. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend gemaakt.

De economische groei in de periode juli tot en met september nam toe met 1,5 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2003. De toename is de grootste stijging sinds het tweede kwartaal van 2001 toen de economie expandeerde met 1,9 procent op jaarbasis.

Sinds dat tweede kwartaal van 2001 nam de economische groei af en in 2003 werd er vier kwartalen lang zelfs een krimp genoteerd. De neergang was het gevolg van een wereldwijde economische stagnatie. Consumenten werden voorzichtiger. Velen stelden aankopen uit en trokken hun geld terug uit de financiële markten die eind jaren negentig zo populair waren. Door deze beweging vertraagde de economie nog verder. Begin dit jaar leek de ergste malaise voorbij en bleek economie weer te groeien.

De groei was groter dan de eerdere voorspelling van 1,4 procent van het CBS. De versnelling is te danken aan een krachtige stijging van de export van goederen en diensten die 7,8 procent hoger uitkwam dan in het derde kwartaal van 2003. De investeringen waren 0,7 procent hoger dan een jaar geleden en ging vooral naar bedrijfsauto's en computers. Het volume van de overheidsinvesteringen namen toe met een minieme 0,3 procent en bleef daarmee achter bij eerdere groeipercentages.

Op kwartaalbasis steeg het volume van het bruto binnenlands product, de graadmeter voor de omvang van de economie, met 0,3 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2004. In dat tweede kwartaal was er nog sprake van een krimp van 0,1 procent.

Volgens het CBS profiteerden vooral de handel en de transporsector van het bescheiden economische herstel. Ook waren de oogsten in de landbouw beter en werd er meer gas gewonnen. Minder positief is dat de industriële productie nauwelijks steeg en dat de productie in de chemie zelfs daalde. De eerste afname in tweeënhalf jaar kwam onder meer door onderhoud aan installaties.