Russen weren lading groente en fruit EU

Rusland heeft Nederlandse schepen met groente en fruit uit verschillende EU-landen teruggestuurd uit de haven van Sint Petersburg. Dit is desgevraagd bevestigd door het ministerie van Landbouw.

De lading van de teruggestuurde schepen is gecertificeerd in de verschillende EU-landen, maar de Russen eisen een Nederlands exportcertificaat omdat de producten in Nederland zijn verladen en aan boord gebracht.

Dit is het derde incident in korte tijd die de handelsrelatie tussen Nederland en Rusland onder druk zet. In juni verbood Rusland de import van Nederlandse bloemen en planten na de vondst van het schadelijke insect, de trips. Op 3 december sloot Rusland de grens voor groente en fruit met Nederlandse exportdocumenten. Ook hierbij gold de trips als de aanleiding.

De jongste handelskwestie draait om producten die afkomstig zijn uit een van de EU-landen en die vervolgens via een andere lidstaat – in dit geval Nederland – worden vervoerd. De Russische autoriteiten beschouwen dit als opnieuw geëxporteerde producten. Zij leggen de internationale regelgeving nu zo uit, dat in het land van verlading opnieuw een keuring en certificering moet plaatsvinden. Daardoor zou Nederland geen landbouwproducten uit EU-landen meer kunnen doorvoeren naar Rusland.

Het ministerie van Landbouw is van mening dat een Nederlands certificaat in dit geval niet nodig is omdat de EU geen binnengrenzen kent. ,,Het is voor het eerst dat de Russen erom vragen'', aldus een woordvoerster. ,,Hier is geen oplossing voor. We proberen zoveel mogelijk aan de andere eisen van de Russen tegemoet te komen.''

Vandaag en morgen spreken de Europese ministers van Landbouw in Brussel over het Russische importverbod.

HANDELSCONFLICT pagina 15