Relatieproblemen in sluwe komedie

Vier vakantievierders op Ibiza, op 6 mei 2002. En dan komt uit het verre Nederland het nieuws dat Pim Fortuyn is doodgeschoten. Via een mobieltje horen ze dat het hele land op stelten staat, maar zelf zitten ze opgesloten, ze kunnen niets. Mooi, zo'n uitgangspunt voor Hemelen, de nieuwe komedie van Haye van der Heyden. Want vooraf heeft hij die twee stellen al opgezadeld met heel wat privé-problemen. En de vraag is nu natuurlijk wat de buitenwereld met hun binnenwereld gaat doen.

,,Bloedheet hier, dat uitzicht trilt helemaal'', moppert de door Carol van Herwijnen gespeelde acteur. Hij is een prollerig type, egocentrisch, knorrig, gepreoccupeerd met de rol die hij na de zomer moet spelen, en – al of niet serieus – van plan een eind aan zijn leven te maken. Zijn vrouw (Bea Meulman) wil wel begrip voor hem opbrengen, maar komt allengs steeds meer voor zichzelf op. De andere twee (Johnny Kraaijkamp jr en Irma Hartog) zien hun huwelijksproblemen als sneeuw voor de zon verdwijnen nadat hun vlucht ternauwernood goed afloopt, maar dat schept weer problemen voor hun buitenechtelijke relaties.

In korte, droogkomische zinnetjes weet Van der Heyden, als altijd, een raak beeld van zulke relaties op te roepen. ,,Wat is dit, ruzie?'' vraagt de jonge vrouw als ze het andere stel stoort. ,,Nee, huwelijk'', antwoordt de oudere vrouw. En de acteurs, met vaart geregisseerd door Christiaan Nortier, werken zich met komediantenflair door die compacte dialogen heen. Ook de intrige is sluw opgebouwd. Terzijde komen de aanstaande verkiezingen ter sprake, waarbij de toneelspeler en zijn in bakstenen handelende vriend tegenover elkaar komen te staan: de één vindt Fortuyn een nieuwe Anton Mussert, de ander ziet wel wat in hem.

Tot het nieuws over de moord komt. Eerst zijn de reacties herkenbaar. ,,Ik wil Barend & Van Dorp!'' zegt de oudere vrouw. Terwijl de jongere opeens vóór Pim is. Later komen ook de eerste kranten. Maar al snel wordt Fortuyn toch weer verdrongen door hun particuliere besognes. Voor dit viertal is hij niet veel meer dan een vliegwiel geweest. Van der Heyden geeft zijn stuk nog wel een amusante wending, maar laat Fortuyn verder rusten. Waardoor de belofte die Hemelen in zich bergt, net niet helemaal wordt waargemaakt.

Voorstelling: Hemelen. Gezien: 13/12 in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 20/3. Inl. 0900 3005000.

    • Henk van Gelder