Papieren ticket KLM 30 euro

Luchtvaartmaatschappij KLM brengt vanaf 1 januari 2005 passagiers die een `ouderwets' papieren ticket wensen dertig euro extra in rekening. Het elektronische ticket (e-ticket) wordt met ingang van het nieuwe jaar de standaard op alle KLM-vluchten vanuit Nederland.

KLM zegt dat de toeslag dient om de kosten te dekken voor het maken van de papieren tickets. De heffing geldt voor alle papieren vliegtickets, voor een retour- of een enkele reis en ongeacht of het ticket rechtstreeks bij KLM of via een reisagent wordt geboekt. De toeslag is niet van toepassing wanneer op een bestemming geen e-ticket te verkrijgen is, maar dat zal een grote uitzondering zijn.

Het gebruik van e-tickets in de luchtvaart en het zelf inchecken op luchthavens heeft in een paar jaar tijd een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt. IATA, de overkoepelende organisatie van luchtvaartmaatschappijen, verwacht dat over twee jaar het papieren ticket verleden tijd is. Parallel hieraan loopt de verschuiving van het kopen van tickets via een reisbureau, naar het rechtstreeks boeken bij luchtvaartmaatschappijen of on line-reisbureaus. Hoewel met het kopen van een e-ticket geen administratiekosten zijn gemoeid, brengen sommige luchtvaartmaatschappijen wel een heffing voor het betalen met een credit card in rekening, terwijl dat juist de enige betaalwijze is.

Bij het reizen per e-ticket krijgen reizigers een bevestiging per e-mail en kunnen ze thuis per computer inchecken en hun instapkaart printen, waarmee men naar de gates kan gaan. Bagage moet nog wel worden afgegeven. Men kan ook met het ticket aan de balie inchecken of dit zelf doen bij een van de vele incheckzuilen