Fedor Hes laat zich niet meer in de hoek zetten

Na drie maanden verlaat Fedor Hes (34) de bijstand. Vorige week vonden de zwemcoach en zijn pupillen een eerste sponsor, die hen in staat stelt het lopende seizoen af te maken. ,,Ik ben een beetje getergd.''

Hij had ook kunnen uitwijken naar Maastricht, de woon- en werkplaats van zijn vriendin, en daar zwemtrainingen kunnen verzorgen. Dat doet Fedor Hes dus niet. ,,Ik kies bewust voor de moeilijkste weg, ik wil per se verder met deze groep.''

Na de Olympische Spelen belandde de 34-jarige zwemtrainer uit De Bilt in de bijstand, nadat zijn contract niet werd verlengd door Topzwemmen Amsterdam (TZA) wegens botsende visies over topsport en een gebrek aan rendement in Athene. En dus stond Hes per 1 oktober op straat. Zijn zes overgebleven zwemmers bleven hem evenwel trouw. Samen zochten en vonden ze vorige week een sponsor (XLence Human Resources Group uit Amersfoort) én een zevende lid, Melanie ten Brink.

Team Hes leeft nog.

Hes: ,,Dit is een stap, nog niet de stap. Het was van belang dat we zekerheid verschaften: gaan we door of gaan we niet door? Het eerste dus; we kunnen nu in elk geval het seizoen afmaken, en dat is al heel wat. We hebben links en rechts nog het een en ander lopen, maar niets is nog concreet. Je kan niet en zeker in het zwemmen niet binnen een week of drie een grote sponsor vinden, die zich voor vier jaar committeert aan jouw project. Ook al gaat het `maar' om een jaarbedrag van 100.000 euro. We hebben meer tijd nodig.''

Hoe kijk je terug op de afgelopen maanden?

Hes, zuchtend: ,,Een loodzware periode. Ik weet het redelijk te verbergen, maar ik ben echt doodop. Het was leven tussen hoop en vrees. Ik ben, met dank aan mijn omgeving, altijd positief blijven denken. De zwemmers bleven me steunen, en ik sta nog steeds dubbel en dwars achter mijn visie, zoals ik die de afgelopen drie jaar bij TZA in praktijk heb mogen brengen. Ik ben een vechter, ik laat me niet in de hoek zetten.''

Voelde je je in de hoek gezet?

,,Ja, zeker na `Athene'. Onder meer door het TZA-bestuur. Ik kreeg een stortvloed aan kritiek. Dat was, bovenop de teleurstelling, een enorme dreun, die ik nog maar amper te boven ben. Donderdag is het Topsportgala in Amsterdam. Ik sta niet te springen om daar al die gezichten weer te zien.''

Al met al wijzer geworden?

,,Nou en of! Samenwerken prima, maar ik wil mijn eigen plan trekken en van zo min mogelijk mensen afhankelijk zijn. Niet meer mijn hand moeten ophouden en blij zijn met een euro zodat je een ijsje kan kopen. Die tijd heb ik gehad.''

Je optreden riep ook weerstand op. Pieter van den Hoogenband noemde je onlangs zelfs `onbetrouwbaar'.

,,Ik wil met Pieter het gesprek aangaan, en hem het een en ander uitleggen. Ik ben zeer benieuwd naar zijn gedachten. Maar goed, in de topsport kan je niet alleen maar vrienden maken, dat is maar weer eens gebleken. Ook dat is een les van `Athene'. Ik zal voortaan niet meer zo snel het achterste van mijn tong laten zien. Sommige mensen maken misbruik van mijn openheid. Wie dat zijn? Vul dat zelf maar in. Ik geef toe: ik ben een beetje getergd. Hier en daar is het beeld ontstaan alsof ik een of andere softie ben, en dat mijn zwemmers daarom als een stel kuikens achter mij aan hobbelen. Gevoelsmatig verzet ik mij tegen dat beeld, maar mijn verstand zegt: laat maar lullen, ik weet wel beter en mijn zwemmers weten ook wel beter. We werken hartstikke goed samen, zonder dat ik lief voor ze ben of wat dan ook. `Athene' heeft op de individuele nummers dan niet gebracht waarop wij zelf ook gerekend hadden, maar vanwaar ineens al dat venijn? Dat begrijp ik niet. Eindelijk kiezen de zwemmers, eindelijk maken ze duidelijk dat ze geen genoegen nemen met een stap terug, en dan is het wéér niet goed. Ze kiezen niet alleen voor mij omdat ik zogenaamd een aardige jongen zou zijn, ze kiezen voor mij omdat ze beseffen dat ze onder mijn leiding vooruitgang boeken.''

Bewijst Marleen Veldhuis met drie Europese en één wereldtitel kortebaan alsnog jullie gelijk?

,,Marleen laat de afgelopen weken zien dat we wel degelijk goed getraind hebben. Ze wil hard zwemmen, en haalt er nu uit wat er in de `snelkookpan' van Athene niet is uitgekomen vanwege de druk, de spanningen en noem maar op. Olympische Spelen moet je meemaken. Dat gold voor haar, dat gold voor mij. Ook ik heb de impact onderschat. Wat Marleen sindsdien heeft laten zien, ja, dat hadden we nodig. Ze toont haar klasse, maar is niet de enige. Ook de anderen bijten in deze onrustige tijden van zich af. Ze laten zien: we gaan er voor, we bepalen zelf onze weg, we laten ons niet tegenhouden. De zwemmers hebben zelf badwater gehuurd, ik ben voor niets langs de kant gaan staan.''

Vanwaar de keuze voor Paul Bergen als technisch adviseur?

,,Hij heeft zijn strepen verdiend in het zwemmen, niet alleen als coach van Inge de Bruijn. Ik wil mijn mening toetsen; het is niet zo dat ik mijn trainingsschema's op de fax naar Amerika zet en dat hij er vervolgens met de rode pen doorheen gaat. Ik denk het een en ander te weten, maar ik ben natuurlijk niet onfeilbaar. Het is goed af en toe ook elders mijn licht op te steken.''

    • Mark Hoogstad