Familie Van Gogh: geen steun premier

De familie van de vermoorde cineast Theo van Gogh verwijt premier Balkenende, dat hij geen enkel blijk van deelneming aan de nabestaanden heeft gegeven. De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent dat.

De moeder van Van Gogh verweet gisteravond in het televisieprogramma Nova dat Balkenende wel bij een suikerfeest was én een moskee en een islamitische afgebrande school bezocht, ,,maar hij vergat dat er een klein jongetje in Amsterdam was van wie de vader was vermoord''.

De ouders van Theo van Gogh zeiden in het tv-interview verder dat zij kort na de moord wel een telegram ontvingen van koningin Beatrix. ,,Dat vond ik heel correct'', aldus de moeder van de vermoorde regisseur. Minister Verdonk (Integratie) belde een keer op, maar van de minister-president hoorden we niets'', aldus de ouders. Vijf dagen na de dood van hun zoon zouden zij pas een brief van het kabinet hebben gekregen.

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt in een reactie dat Balkenende op de dag van de moord al in een verklaring zijn deelneming heeft uitgesproken met de familie en nabestaanden van de cineast. Henk Brons, woordvoerder van Balkenende: ,,De minister-president heeft bovendien op 3 november, de dag na de moord, een persoonlijke brief aan de familie van Van Gogh doen uitgaan, waarin hij ook specifiek inging op de jonge zoon die Van Gogh heeft achtergelaten''.

Ten aanzien van het verwijt dat Balkenende niet op de crematie was, wijst Brons erop dat de vrienden van Van Gogh de regie in handen hadden van de lawaaidemonstratie op 2 november op de Dam in Amsterdam en van de crematieplechtigheid. Brons: ,,Balkenende had de indruk dat zijn aanwezigheid niet op prijs werd gesteld bij die gelegenheden. Daar heeft hij zich naar gevoegd. Namens het kabinet waren wel de ministers Verdonk en Zalm aanwezig'', aldus Brons. De RVD verwacht dat Balkenende na de klacht van de ouders ,,zeker nog zal bekijken'' of hij de zoon van Van Gogh persoonlijk zal bezoeken.

Ook de Amsterdamse wethouder Aboutaleb (PvdA) vond dat hij na de moord op Van Gogh weinig steun van Balkenende kreeg. Vanochtend zei hij op Radio 1 dat hij na de moord een marathon aan gesprekken voerde met verontruste burgers.

Maar volgens Brons heeft de premier wel degelijk in Amsterdam bezoeken afgelegd: ,,Bijvoorbeeld aan de agenten die de verdachte hebben aangehouden.''