Discussie over besluit toetreding Turkije 1

Het besluit van de Europese Raad om de toetredingsonderhandelingen met Turkije te starten, beschouw ik als een zwarte dag in de Europese geschiedenis. Turkije schendt de mensenrechten en het recht van godsdienstvrijheid nog iedere dag; Turkije sluit oren en ogen voor de genocide die het op Armenië heeft gepleegd; Turkije is een zeer groot land met heel veel mensen waardoor de kasuitgaven van Brussel ingrijpend en vermoedelijk desastreus zullen veranderen. Maar het belangrijkste is: we hebben hier te maken met een Arabisch-islamitisch land: cultuur en godsdienst zijn on-Europees en het land ligt voor meer dan 90 procent buiten Europa. Met voormalig Bondskanselier Kohl ben ik het eens toen die sprak: ,,Daar waar je geen kathedralen meer tegenkomt, houdt Europa op te bestaan.'' Gevolg van het besluit van de Europese regeringsleiders is dat de deur voor landen als Moldavië, Oekraïne, Syrië en Marokko heden ten principale is opengezet.

Dit alles laat zien dat Europa momenteel compleet stuurloos is: het sjibbolet van de eurocraten heet `uitbreiden', maar waarom, waartoe en waarheen, daar weigert men over na te denken.

    • Peter van Dalen