Braziliaan Ronaldinho is beste speler

Ronaldinho is gisteren door de wereldvoetbalbond FIFA uitgeroepen tot beste voetballer van 2004. Hij eindigde voor de Fransman Henry van Arsenal en de Oekraïener Sjevtsjenko van AC Milan.

Ronaldinho, spelbepaler van FC Barcelona, is de opvolger van de Fransman Zidane, spelbepaler van Real Madrid. Van Nistelrooy is de hoogst geklasseerde Nederlander met een negende plaats. Bij de Europese uitverkiezing van het blad France Football eindigde Ronaldinho vorige week nog op de derde plaats, achter winnaar Sjevtsjenko en de Portugees Deco.

De 24-jarige Ronaldinho kreeg bij de FIFA-uitverkiezing 620 punten toebedeeld door de beste trainers van de wereld. ,,Het was voor mij al een eer om genomineerd te worden en om hier aanwezig te zijn'', reageerde hij gisteren in Zürich op zijn uitverkiezing. Hij liet zijn trainers en ploeggenoten van Barcelona in het succes delen. ,,Zonder hen had ik die prijs nooit gewonnen.''

Ronaldinho nam de gelegenheid te baat trainer Frank Rijkaard gerust te stellen: ,,Ik wil graag deel uitmaken van een nieuwe succesperiode bij Barcelona. Ik heb geen plannen om te verhuizen'', zei de wekelijkse uitblinker van de Catalaanse topclub die na zijn komst in het najaar van 2003 aan een nieuwe bloeitijd bezig is.

De pijlsnelle en technisch begaafde dribbelaar Ronaldinho – hij lijkt een donkere en moderne uitgave van de jonge Cruijff – speelt dit seizoen weer een hoofdrol bij Barcelona, dat aan kop gaat in de Spaanse competitie en zich eenvoudig plaatste voor de achtste finales van de Champions League. Het vrolijke voorkomen van Ronaldinho is hét nieuwe gezicht van de sportkledingfabrikant Nike, dat hem wil lanceren als dé sterspeler van het wereldkampioenschap in 2006.

Bij het vorige WK in 2002 was Ronaldinho nog de coming man die in de schaduw van zijn landgenoot en voorbeeld Ronaldo zijn doelpuntjes meepikte. Zo scoorde hij in de kwartfinale tegen Engeland met een prachtige boogbal die doelman de Britse keeper Seaman compleet verraste. Ronaldinho speelde toen nog in clubverband voor PSG in Parijs, waar hij regelmatig in het nachtleven werd gesignaleerd. Hij staat ook in Barcelona bekend als feestvarken, maar de voetbalgekke stad loopt met hem weg.

Ronaldinho is de vierde Braziliaan die werd uitgeroepen tot beste speler ter wereld. Zijn landgenoten Romario (1994), Ronaldo (1996, 1997 en 2002) en Rivaldo (1999) gingen hem voor. Zij speelden allemaal voor Barcelona, toen ze werden genomineerd.

De Nederlandse bondscoach Marco van Basten koos voor Henry.