Belegger-erger-je-niet voor gevorderden

Gordijnen dicht, kaarsen op de keukentafel en dan vraagt iemand: zin in een spelletje?

Managers zijn weer op overnamepad en daar kunnen beleggers hun voordeel mee doen. Beurzenexploitant Euronext wil een miljardenbod doen op zijn Britse concurrent LSE, die ook al een overnamebod heeft gehad van het Duitse beursbedrijf. Hier probeert automatiseerder Ordina een voet tussen de deur te krijgen met een mogelijk tegenbod op concurrent PinkRoccade, die juist heeft toegestemd in een overname door Getronics.

Het draait, als altijd in de zakenwereld, uiteindelijk om geld. Wat is een bedrijf waard, dat is voor beleggers en managers de hamvraag. De werkelijke waarde van een onderneming is een elastisch begrip, het resultaat van handjeklap, ook al doet de inzet van dure adviseurs van zakenbanken, accountants en advocaten iets anders vermoeden dan het rumoer van de veemarkt.

Kenmerkend voor het gegoochel met de prijs van de onderneming is een advies van drie experts aan de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof over de waarde van Libertel, een aanbieder van mobiele telefonie. Libertel is bijna twee jaar geleden opgekocht door het Britse Vodafone voor 11 euro per aandeel. Een klein aantal beleggers ging op dat bod niet in, en in de daaropvolgende rechtszaak is afgelopen week het oordeel van de experts gekomen. Zij prikken de waarde van Libertel op 16,50 euro per aandeel, 50 procent meer dan Vodafone gaf. Ja, inderdaad, 50 procent.

Dat smaakt goed. Maar overnames zijn geen spel zonder nieten. Neem de driehoeksstrijd van Getronics, PinkRoccade en Ordina. Een meerderheid van de beleggers van PinkRoccade mort over de hoogte van Getronics' bod. Dat speelt Ordina in de kaart. Als de grote beleggers van PinkRoccade gezamenlijk hun poot stijf houden, zit er een hoger bod in het vat. Van Ordina, of toch Getronics?

De `kleine' beleggers hebben de grote nodig om het bod op te drijven, maar als de grote jongens gretig zijn en het spel te hard spelen haakt de bieder (of bieders) wellicht af, komt er geen bod en verdient niemand iets. Maar als de grote jongens bang worden dat de overname juist door hun oppositie mislukt, valt de druk weg voor een hoger bod. Ook dan: geen overnamepremie voor beleggers.

De ideale oplossing voor beleggers die een gokje willen wagen: één grote partij houdt voet bij stuk, het bod gaat toch door, en de rechter mag zich, net als bij Libertel, uitspreken over de hoogte. Dat vereist geluk en stalen zenuwen.

Dan maar liever een spelletje mens-erger-je-niet?

    • Menno Tamminga