Aanvraag bankroet voorAir Exel

Schuldeisers hebben vanmorgen het faillissement aangevraagd van Air Exel Netherlands BV, onderdeel van de Exel Aviation Group, waarvan zakenman Erik de Vlieger grootaandeelhouder is. Dat bevestigt luchtvaartonderneming Denim Air in Eindhoven. Dat bedrijf is een van de schuldeisers die het faillissement bij de rechtbank in Maastricht hebben aangevraagd.

Air Exel is de vierde onderneming van de Exel-groep die binnen één week in problemen komt. Air Exel voert vluchten uit vanaf de regionale vliegvelden Maastricht en Eindhoven. De rechtbank behandelt de aanvraag morgen. Bij Air Exel werken 180 mensen. De aandelen zijn in handen van de IMCA-groep van De Vlieger (60 procent), het management (20 procent) en de Limburgse industriebank Liof (20 procent). ,,De schuld van Air Exel bedraagt tonnen'', zegt directeur L. Jansson van Denim Air. ,,Wij hebben een vordering van 270.000 euro vanwege het gebruik door Exel van een Fokker 50-toestel. Ik begrijp het niet. Het kan toch niet waar zijn dat de groep De Vlieger geen geld heeft?'' De Vlieger zegt niets van de aanvraag te weten. ,,Ik hou de gebeurtenissen ook niet bij. Maar Air Exel kan bij mijn weten aan haar verplichtingen voldoen.''

Dutchbird, een chartermaatschappij en sinds vier weken onderdeel van de Exel-groep, blijkt in acute financiële problemen te verkeren. Een vlucht voor vandaag naar Egypte is geschrapt en de vluchtuitvoering voor de komende dagen (naar Egypte en de Canarische Eilanden) is ,,onzeker'' zegt A. Balk, manager bij Dutchbird.

Het is volgens Balk de vraag of de salarissen deze maand uitbetaald kunnen worden. Bij Dutchbird werken zo'n 150 mensen. ,,Het zou wel eens een zwarte kerst kunnen worden.'' Passagiers die via reisbureaus geboekt hebben, worden omgeboekt naar andere maatschappijen, aldus Balk.

Vorige week legde de belastingdienst beslag op goederen van de Exel Operations BV, het uitzendbureau van de Exel-Groep. Daarna gebeurde datzelfde bij onderhoudsbedrijf EQM BV, ook onderdeel van de Exel-groep. Daar is de fiscus vanmorgen begonnen met de verkoop van in beslag genomen vliegtuigonderdelen.

    • Tom Kreling
    • Joep Dohmen