9 jaar cel en tbs voor moord Gül

De 37-jarige M.B is gisteren door de rechtbank in Haarlem tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld voor de moord op zijn vrouw, de Turkse Gül. Hij schoot haar op 12 maart dood vlakbij het blijf-van-mijn-lijfhuis in Koog aan de Zaan, waar ze zat ondergedoken met haar drie kinderen. De vrouw was al geruime tijd op de vlucht. Het was de derde schuilplaats waar B. haar traceerde.

De rechtbank nam gisteren de eis over van de officier van justitiie. Voor de strafmaat refereert de rechtbank in de eerste plaats aan ,,de grote maatschappelijke onrust'' die de moord te weeg heeft gebracht. De vrouw werd op klaarlichte dag doodgeschoten, in het bijzijn van vele getuigen en in de buurt van een blijf-van-mijn-lijfhuis, aldus het vonnis.

Ook neemt de rechtbank het oordeel over van het Pieter Baan Centrum dat B. lijdt aan een ernstige narcistische persoonlijkheidsstoornis en dat de kans op herhaling niet is uitgesloten. Dat is de reden dat hem tbs met dwangverpleging werd opgelegd. Verder wil de rechtbank de moord niet bestempelen als eerwraak.