`0605' gratis op net

0605, de laatste film van regisseur Theo van Gogh die vorige week op internet in première ging, is sinds eind vorige week ook kosteloos van het net te downloaden. Onbekenden hebben de legale versie van 0605, die werd verspreid door provider Tiscali, gekraakt en links naar illegale kopieën op verschillende Nederlandse internetpagina's geplaatst.

De film was tot 18 december voor €4,99 te koop op www.tiscali.nl. Een woordvoerder van Tiscali noemt het ,,heel erg vervelend'' dat er gratis kopieën in omloop zijn. Volgens het bedrijf gaat het om ten minste twee unieke exemplaren van slechte kwaliteit. De distibuteur onderzoekt de mogelijkheden van juridische stappen tegen de aanbieders.

Tot nu toe hebben ongeveer 4000 mensen de film betaald en bekeken. De opbrengsten van het downloaden gaan naar het studiefonds van de zoon van Theo van Gogh. Eind januari komt de film ook in de bioscoop.

Links naar de gratis kopie van de film over de moord op politicus Pim Fortuyn staan onder meer op emulenl.com en emule.punt.nl. Het bestand zelf staat op een uitwisselnetwerk. De eigenaar van emulenl.com noemt de kwaliteit ,,goed''.