Woede over getrek aan volleyballers

Volleybalclubs benaderen spelers van het talententeam. Tot woede van de technische staf.

Sinds het faillissement van Pro-Volley, de beheersstichting waar de volleybalbond (NeVoBo) zijn nationale teams had ondergebracht, is de toekomst van het talententeam onzeker. Voor een aantal clubs is dat aanleiding om een aantal spelers te benaderen die voor Nederland als Jong Oranje aan internationale toernooien meedoen en op de licentie van VC Capelle in de eredivisie spelen.

Coach Marco Brouwers reageerde gisteren voor de camera's van Studio Sport woedend op clubs die aan spelers trekken. Gido Vermeulen, hoofd opleidingen en in die functie verantwoordelijk voor het talententeam, deelt Brouwers' mening, maar drukt zich genuanceerder uit.

Ben je net zo kwaad als Marco Brouwers over het getrek aan spelers?

Gido Vermeulen: ,,Iets minder, omdat ik de clubs niet het recht kan ontzeggen een speler te benaderen. Kies is het niet, omdat ook de verenigingen weten dat wij in januari onze evaluatiegesprekken voeren en op basis daarvan de spelers een advies geven. Ons verwijt geldt ook niet alle clubs; Peter Blangé bij VC Nesselande en Ron Zwerver bij Omniworld houden zich keurig aan de regels.''

Hoe verklaar je dan de woede-uitbarsting van Brouwers?

,,Het zal te maken hebben met zijn frustratie over de kansloze nederlaag tegen VC Zwolle. Ik begrijp dat wel; het is voor ons een moeilijke tijd en dan zijn er andere clubs die van die vervelende situatie willen profiteren.''

Verwijt je de clubs niets?

,,Niet echt, want er bestaat geen gentlemen's agreement met clubs, althans niet op papier. En zij komen op voor hun eigen belangen. Gelet op het belang van het Nederlandse volleybal vind ik hun gezichtsveld beperkt, maar ik begrijp het wel.''

Is de financiële situatie rond het team inmiddels iets verbeterd?

,,Niet echt. De jongens krijgen nog steeds geen geld, moeten nog steeds hun leaseauto inleveren en hebben nog niet de zekerheid of ze in de gehuurde Amsterdamse woningen kunnen blijven. We zijn druk in gesprek om die zaken te regelen. Voor 1 januari zal minimaal enige vorm van vergoeding en vervoer geregeld moeten worden.''

Wat is de toekomst van het team?

,,Ik heb geen idee. Als straks de topsportsectie een feit is, is het aan de bond en de clubs een besluit over het voortbestaan van het talentententeam te nemen.''