Was niet getekend: Rumsfeld

Amerikaanse senatoren hebben dit weekeinde opnieuw hun ongenoegen geuit over minister van Defensie Donald Rumsfeld, ditmaal nadat bekend werd dat hij condoleancebrieven aan de familieleden van omgekomen soldaten niet zelf tekende. Rumsfeld gebruikte voor de ruim duizend brieven een autopen, een machine die zijn handtekening zet.

Zowel Democraten als Republikeinen reageerden verontwaardigd. ,,Goede genade, het minste wat je van een minister van Defensie mag verwachten, is persoonlijke aandacht'', zo zei gisteren de Republikeinse senator en Vietnam-veteraan Chuck Hagel, die eraan toe voegde dat de president soortgelijke brieven zelf ondertekent. ,,Als de president van de Verenigde Staten er wel de tijd voor maakt, waarom de minister dan niet?''

Volgens senator en oud-militair Jack Reed (Democraat) is het niet zelf tekenen van de condoleancebrieven tekenend voor Rumsfelds ,,gebrek aan de stijl die een leider nodig heeft''.

Nabestaanden noemden de kwestie rond de handtekeningen ,,een belediging''. ,,Dit toont niet het respect dat wij verdienen'', zei soldaat Ivan Medina, wiens broer in Irak werd gedood.

In een verklaring gaf Rumsfeld zijn fout toe: ,,Hoewel ik niet individueel elke brief heb ondertekend, was het in het belang van prompt contact met bedroefde familieleden, en heb ik nu aanwijzingen gegeven dat ik in de toekomst iedere brief teken.''

Het ongenoegen rond de handtekeningenkwestie komt na een week waarin Rumsfeld meer kritiek kreeg. Verschillende Republikeinse senatoren, onder wie Hagel, maar ook Trent Lott en John McCain, gaven aan het vertrouwen in de minister te hebben verloren. Volgens Lott luistert Rumsfeld niet genoeg naar zijn officieren.