Voor Time is Bush man van het jaar

Het tijdschrift Time Magazine heeft de Amerikaanse president George Bush uitgeroepen tot persoon van het jaar 2004.

Volgens de hoofdredactie is de vasthoudendheid van de president, de manier waarop hij de regels van de politiek heeft herschapen zodat ze passen in zijn cowboy-stijl en de manier waarop hij de meerderheid van kiezers wist te overreden dat hij nog eens vier jaar in het Witte Huis hoorde, veelzeggend. ,,Zelfs diegenen die niet op hem stemden, moeten erkennen dat dit een van de meest invloedrijke presidenten van de afgelopen vijftig jaar is'', zo schrijft hoofdredacteur James Kelly, die uitlegt dat de winnaar ,,die persoon of personen moeten zijn die het nieuws en ons leven beïnvloedde, ten goede of ten slechte, en die belichaamt wat er belangrijk was in het jaar, in voor- en tegenspoed.''

In een interview met het tijdschrift erkent de president dat zijn presidentschap ,,enige kritiek'' in binnen- en buitenland heeft gekregen. ,,Soms word je gedefinieerd door je critici. Ongelukkigerwijs, als je grote dingen doet, zij het een culturele verandering of democratie verspreiden in delen van de wereld waar mensen gewoon niet geloven dat dat kan gebeuren, ben je de meeste tijd er niet bij om ze te zien volgroeien. Dat begrijp ik. Ik verwacht niet dat veel korte termijn-historici aardige dingen over mij zullen schrijven.''

Bush zegt er genoegen in te scheppen dat sommigen hem niet mogen: ,,Ik denk dat het natuurlijke instinct van de meeste mensen in de politiek is dat ze willen dat mensen hen aardig vinden.''

Bush werd in 2000 ook al gekozen tot persoon van het jaar. Vorig jaar ging de titel naar de Amerikaanse soldaat. Time Magazine begon in 1927 met de `verkiezing'; toen werd piloot Charles Lindbergh persoon van het jaar.