Veto FIFA voor vrouw in mannenelftal

De wereldvoetbalbond (FIFA) heeft verhinderd dat een Mexicaanse voetbalster in actie komt voor een mannenploeg. De 27-jarige Maribel Dominguez was vorige week aangetrokken door de tweededivisieclub Celeya. De FIFA stelde in een toelichting op zijn verbod dat de bond ,,blijft benadrukken dat er een duidelijke scheiding moet zijn tussen mannen- en vrouwenvoetbal. De regels van het spel en die van de de FIFA voorzien niet in uitzonderingen.''

Dominguez, die 1,60 meter lang is en slechts 54 kilo weegt, nam onlangs nog deel aan de Olympische Spelen in Athene. De Mexicaanse is ook actief geweest in de Verenigde Staten: in Mexico bestaat geen betaald voetbal voor vrouwen. De uitsluiting van `Marigoal' heeft inmiddels tot een nationaal debat geleid in Mexico.

Volgens een zegsman van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) is het ook in Nederland niet mogelijk om vrouwen op te nemen in een mannenteam dat betaald voetbal speelt. ,,Dat is in onze reglementen geregeld'', aldus de voetbalbond in een reactie.