`Van A. was informant'

Zakenman Frans van A., die wordt verdacht van de levering van grondstoffen voor chemische wapens aan Irak, was informant van de inlichtingendienst AIVD. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de AIVD, weigert elk commentaar. De AIVD zou van Van A. informatie hebben gewild over het Iraakse wapenprogramma.

Van A. werd eerder deze maand in Amsterdam aangehouden op verdenking van medeplichtigheid aan genocide, gepleegd door het voormalige bewind van Saddam Hussein in de jaren tachtig. Van A. leefde van 1989 tot vorig jaar in Irak, omdat hij werd gezocht door de Amerikaanse autoriteiten wegens de leveranties van chemicaliën aan Irak.

Vrijdag meldde het Kamerlid K. van Velzen (SP) dat de 62-jarige Van A. na zijn terugkeer uit Irak in een schuilhuis van Binnenlandse Zaken heeft gezeten, en kennelijk actief werd beschermd door de Nederlandse regering. Van Velzen, die zegt betrouwbare bronnen te hebben is ,,verbijsterd'' en wil een spoeddebat met de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken), Donner (Justitie) en Bot (Buitenlandse Zaken). Van A. leverde in de jaren tachtig onder meer de grondstof voor de fabricage van mosterdgas.