Turkse premier Erdogan ingehaald als held

Duizenden aanhangers van zijn conservatieve AK-partij hebben de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is zaterdagmorgen vroeg als een held ingehaald bij terugkeer in Istanbul uit Brussel. Daar kregen de Turken vrijdag van de EU-regeringsleiders de toezegging dat de onderhandelingen over toetreding onder bepaalde voorwaarden op 3 oktober kunnen beginnen. ,,Dit resultaat is een signaal aan ons adres om op de ingeslagen weg door te gaan'', aldus Erdogan.

In Ankara volgde later op de dag een nog uitbundiger ontvangst. Erdogan werd rondgereden op een hoge open dubbeldekker in straten waar veel mensen met Turkse en Europese vlaggen zwaaiden. Ook waren er hier veel spandoeken te zien met lof voor Erdogan. Na de rijtoer sprak de premier een grote menigte toe op een plein in het centrum van de Turkse hoofdstad.

In schril contrast hiermee waren de reacties in Grieks-Cyprus. Daar riepen de kranten het gedeelde eiland uit tot ,,de grote verliezer'' van de Eurotop, omdat van Turkije geen erkenning van de Republiek Cyprus was verkregen. Ook in de Noord-Italiaanse stad Milaan klonk protest tegen een mogelijk Turks EU-lidmaatschap. Daar gingen gisteren enkele duizenden aanhangers van de rechtse partij Lega Nord de straat op.

Uit een peiling van dagblad Le Figaro blijkt dat 52 procent van de Fransen zich kan vinden in de opstelling van president Jacques Chirac jegens Turkije. Chirac pleitte in een tv-rede voor `ja, mits'. In eerdere peilingen keerde een ruime meerderheid van de Fransen zich tegen een Turks lidmaatschap van de EU.