Topman Ebay India in cel om seksfilm

Een amateur-seksfilmpje gemaakt met mobiele telefoon heeft een relletje veroorzaakt in het Indiase bedrijfsleven. De zogenoemde MMS sex clip case heeft afgelopen vrijdag geleid tot de aanhouding van de baas van de Indiase veilingsite Baazee.com, een dochter van het Amerikaanse Ebay. Het filmpje had twee dagen te koop gestaan op de site. Verkoop van porno is verboden in India. Sinds gisteren zit ook de maker en `hoofdrolspeler' van het werkje in de cel.

Het begon allemaal als een uit de hand gelopen scholierengrap in Delhi. Een jongen had zichzelf en een klasgenote gefilmd met een mobiele telefoon terwijl ze de liefde bedreven. Zijn opnames verstuurde de 17-jarige met behulp van Multimedia Messaging, waarmee via de mobiele telefoon beeld kan worden verzonden, door naar zijn vrienden. Daarop kwam het filmpje terecht op een lokaal netwerk van een opleidingscentrum voor informatietechnologie. Een van de studenten van die opleiding had het filmpje weer gedownload en via Baazee.com te koop aangeboden voor ruim 2 euro.

Dat was op 26 november. Twee dagen en acht transacties later had Baazee.com de clip al weer van de site gehaald, nadat duidelijk was geworden wat voor inhoud het had. Baazee.com-baas Avnish Bajaj reisde vorig week vanuit Mumbai waar het bedrijf gevestigd is naar Delhi voor medewerking aan het politieonderzoek naar het incident. Prompt werd hij gearresteerd omdat Baazee.com volgens de politie betere due diligence, onderzoek naar het product, had moeten uitvoeren.

Inmiddels houdt de Amerikaanse ambassade nauwlettend de vinger aan de pols. Bajaj is van Indiase komaf, maar heeft de Amerikaanse nationaliteit. De rechtbank besloot zaterdag dat hij niet eerder op borgtocht vrijgelaten mag worden. Voorlopig zit hij vast tot de 24ste van deze maand, in een cel met zeventig andere verdachten.

Het bedrijfsleven is ongerust. Wat moeten buitenlandse investeerders hiervan denken? Buitenlandse bedrijven kijken volgens de Kamer van Koophandel en industrie van India nadrukkelijk naar India voor mogelijkheden in e-commerce. Maar als de wetgeving in India leidt tot dit soort arrestaties, kan dat volgens de organisatie buitenlanders afschrikken.

Moederbedrijf Ebay heeft geschokt en boos gereageerd op de aanhouding van hun 34-jarige topman. ,,Wij zijn woedend dat Bajaj, die naar Delhi was afgereisd om verder samen te werken met de politie in deze zaak, is gearresteerd'', aldus een zegsman in een verklaring. Ebay is sinds juli eigenaar van Baazee.com. Het bedrijf betaalde 50 miljoen dollar voor het Indiase internetbedrijf.