Terreurcel had band met Nederland

Met vier arrestaties afgelopen vrijdag op de Canarische eilanden denken de Spaanse autoriteiten een islamitische terreurcel onschadelijk te hebben gemaakt die banden met Nederland onderhield.

Dat melden de afgelopen dagen verschillende Spaanse media die over de politieactie berichtten. Bij de arrestatie werd een Marokkaanse man vastgenomen die een sleutelrol wordt toegedicht in het netwerk van de Marokkaans Islamitische Strijdersgroep (Groupe Islamique Combatant Marocain, GICM), een van de terreurcellen die eerder in verband werd gebracht met de bomaanslagen van afgelopen maart in Madrid. Volgens de Spaanse pers onderhield de cel banden met de zogenoemde Hofstadgroep die in Nederland actief was. Leden van die groep worden verdacht van de moord op Theo van Gogh en plannen voor aanslagen op diverse doelen.

Met omvangrijke veiligheidsmaatregelen, waarbij vijftig gespecialiseerde politieagenten werden ingezet, werden de vier arrestanten afgelopen zaterdag in een militair vliegtuig overgevlogen naar de luchtmachtbasis Getafe nabij Madrid. Afgelopen vrijdag werden zij gearresteerd op het eiland Lanzarote. Onder hen bevond zich Hassan el Haski, een Marokkaan die ervan wordt verdacht een van de nieuwe leiders te zijn binnen de GICM.

El Haski zou zijn gearresteerd op aanwijzing van de Franse inlichtingendiensten, nadat hij vanuit het Europese vasteland was gelucht om een nieuwe terreurcel op te richten die vanaf de Canarische eilanden moest gaan opereren. Geciteerde bronnen rond het onderzoek maakten er daarbij melding van dat de leden van het nieuwe netwerk veelvuldig reizen ondernamen naar Nederland en België. El Haski wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid. In de Spaanse pers wordt gesuggereerd dat hij Nederlandse verdachten als Mohammed B., Jason W. en Ismail A. aanstuurde. In een reactie zegt het landelijke parket in Nederland daar niets van te weten.

De arrestaties van afgelopen vrijdag zijn een gemeenschappelijke actie van de onderzoeksrechters Baltasar Garzón en Luis del Olmo. De eerste leidt al sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten het onderzoek naar de Spaanse tak van het terreurnetwerk Al-Qaeda. Rechter Del Olmo heeft het onderzoek naar de aanslagen in Madrid onder zijn hoede. Het is de eerste keer dat beide rechters gemeenschappelijk optreden. Dit wordt gezien als een aanwijzing dat de Spaanse onderzoeken naar islamitische terreuraanslagen van de laatste jaren steeds meer met elkaar in verband worden gebracht. Al in eerdere onderzoeken werden banden met Nederland geconstateerd.