Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Portret van het Marinevliegkamp Valkenburg dat op 1 januari 2005 zijn poorten sluit. De gestationeerde Orions worden verkocht en 750 mensen vloeien af. Ned.2, 18.20-19.10u.

Beste stad van Nederland. Verkiezing van de beste stad en beste burgemeester van Nederland. Ned.2, 20.25-21.50u.

Netwerk. Reportage over de doodstraf in de VS. Het is een van de drie landen ter wereld waar minderjarigen de doodstraf kunnen krijgen en het enige land waar sinds 2001 minderjarigen zijn geëxecuteerd. Ned.1, 20.30-21.10u.

Nova. Uitgebreid gesprek met de vader en moeder van de vermoorde cineast Theo van Gogh. Zij geven nogal af op kabinet en politici. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: Dame la Mano. Zie tv-vooraf. Ned.3, 19.58-23.00u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Kersttaxi. Ex-premier Dries van Agt vertelt in de taxirit naar het Bijbels Openluchtmuseum over normen en waarden. Ned.1, 18.20-18.30u.

Man bijt hond jaaroverzicht. Eerste aflevering van een serie met de beste momenten uit het afgelopen jaar. Met o.a. de commotie over het prostitueebezoek van de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk; sneeuwval en stoppen met roken. Ned.1, 19.00-19.30u.

Kerst met Wind. Eerste van een vijfdelige serie waarin de `tegendraadse' kok Pierre Wind kijkers tot en met 24 december de weg in de keuken wijst. Hij geeft tips over het kerstdiner. Met vanavond o.a. Marijke Helwegen, het boegbeeld van de plastische chirurgie. Ned.3, 19.30-19.58u.

Rosa, the death of a composer. Tv-bewerking van de opera van Rosa, A horse drama van Peter Greenaway en Louis Andriessen uit 1994. In 1998 werd de productie opnieuw in het Muziektheater opgevoerd. Ned.3, 23.55-0.50u.

FILM

The Battle of the River Plate (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1956, VS). Laatste film die Powell en Pressburger samen maakten is een beperkte oorlogsfilm over de Britse verovering van het Duitse oorlogsschip Graf Spee in de haven van Montevideo anno 1939. BBC2, 19.35-21.30u.

Heimat 3 (3) (Edgar Reitz, 2004, Duitsland). Het levenswerk van Edgar Reitz is voltooid. Twee schitterende reeksen Heimat, gemaakt in de jaren tachtig en negentig, toonden ons de geschiedenis van Duitsland in een klein dorpje. Het 6-delige Heimat 3 speelt vanaf de Val van de Muur en de Duitse eenwording in 1989 tot aan nu. ARD, 20.15-21.45u.

Ransom (Ron Howard, 1996, VS). Door en door Amerikaans vehikel voor Mel Gibson levert het zoveelste bewijs dat de burger beter het recht in eigen hand kan nemen. Luchtvaartondernemer looft beloning uit voor wie de ontvoerders van zijn kind weet te vinden. Met Gary Sinise als het brein achter de kidnapping. SBS620.30- 23.10u., met Hart van Nederland.

Armageddon (Michael Bay, 1998, VS). Onverwoestbaar patriottisme en voorturende explosies kenmerken actiefilm waarin de aarde wordt bedreigd door de inslag van een meteoriet ter grootte van de staat Texas. Dwarse Bruce Willis wordt de ruimte ingestuurd om het ding van binnenuit op te blazen. Opmerkelijke nonchalance waarmee honderden doden in New York vallen. BBC1, 21.30-0.30u., onderbroken door journaal.

Drôle de drame ou l'étrange aventure de docteur Moulyneux (Marcel Carné, 1937, Fr.). Satirische klucht van regisseur van Les enfants du paradis. Tegen een Londens decor van bordkarton houdt misdaadschrijver Michel Simon echtgenote Françoise Rosay verborgen voor bisschop Louis Jouvet. Met Jean-Pierre Barrault als vegetariër die slagers omlegt. TV5, 22.25-0.15u.

RADIO

Serious request. Vanuit een speciale studio (De Kas, Glazen huis) vanaf de Neude in Utrecht verzorgen de deejays Giel Beelen, Claudia de Breij en Wouter van der Goes vijf dagen lang 24 uur per dag alle radio-uitzendingen. Doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor een noodhospitaal in Darfur, Soedan. Bezoekers kunnen de discjockeys aan het werk zien, want De Kas is voor een groot deel van glas gemaakt. Radio 3, 18.00 uur tot en met vrijdag 17.00u en 's nachts live op Ned.3, 1.20-7.00u.

Casa luna. Marjon van Royen, correspondente van het Radio 1-journaal, vertelt over haar standplaats Rio de Janeiro en haar boek De nacht van de schreeuw met een keur aan kwetsbaren, kanslozen, ogenschijnlijke losers en onderdrukten. Radio 1, 0.04-0.45u.