Strijd om titel na verlies PSV weer spannend

Onverwachts heeft PSV de strijd om de landstitel nieuw leven ingeblazen. De Eindhovense ploeg, lange tijd ongenaakbaar in de eredivisie, leed zaterdag een curieuze thuisnederlaag tegen Roda JC: 0-2.

Door dat resultaat voert niet de ploeg van trainer Hiddink, maar het verrassende AZ van coach Adriaanse na de eerste competitiehelft de ranglijst aan. De nederlaag was voor PSV de eerste in 23 competitieduels, vorig seizoen meegerekend.

Twee weken geleden leek PSV nog de onaantastbare koploper, voetballend vanuit een hechte organisatie en leunend op een ijzeren defensie. De voorsprong op de concurrenten AZ en Ajax bedroeg respectievelijk vijf en tien punten, terwijl Feyenoord op elf punten achterstand stond. Na de forse nederlaag in het Champions League-duel bij Panathinaikos (4-1) vertoonde de verdediging van PSV (tot dan vijf tegentreffers in competitieverband) de eerste haarscheurtjes. Het ongelukkige gelijkspel bij Feyenoord en de nederlaag tegen Roda JC zorgen er nu voor dat de Eindhovenaren met minder zelfvertrouwen de winterstop ingaan. AZ is PSV op doelsaldo voorbijgestreefd, terwijl het opgeleefde Ajax de achterstand heeft verkleind tot vijf punten.

Toch doet trainer Hiddink van PSV allerminst aan doemdenkerij. ,,De nederlaag tegen Roda JC is natuurlijk een domper, we sluiten de eerste competitiehelft niet op een goede manier af. Aan de andere kant hadden weinigen in de zomer verwacht dat we konden meedoen om de titel. De selectie heeft veel veranderingen ondergaan, desondanks maken we een goed seizoen door. In de tweede competitiehelft staan we er weer.''

Ook aanvoerder Van Bommel, die zijn ploeg zaterdagavond niet van veel impulsen kon voorzien, weigert te spreken van een crisis. ,,Vragen als zouden we Roda JC onderschat hebben, zijn nergens op gebaseerd. Die ploeg herbergt toch een paar goede spelers die voor elke tegenstander lastig zijn. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt door in de eerste helft een paar opgelegde kansen te missen. Daarna zijn er dingen gebeurd waarover je kunt twisten, en dan doel ik ook op de rode kaart voor Alex. Ik wil echter niet zoeken naar excuses of deze nederlaag toeschrijven aan beslissingen van de scheidsrechter. We hebben de wedstrijd uit handen gegeven en dat is jammer. Niettemin geloof ik nog steeds in onze kansen op de titel. Het is nu niet opeens zo dat PSV er slecht voorstaat.''

In ieder geval verspeelde PSV na het gelijkspel van vorige week bij Feyenoord (3-3) weer kostbare punten. En net als tegen de Rotterdammers was dat ook in het duel tegen Roda JC volkomen onnodig. PSV verzuimde opnieuw de tegenstander de genadeslag toe te dienen. Waar verdediger Ooijer tegen Feyenoord dé kans op 4-1 miste en mede door een fout van zijn kant Feyenoord van 3-1 terugkwam naar 3-3, mocht nu spits Farfán zich de nederlaag tegen Roda JC aanrekenen. De 20-jarige international uit Peru faalde oog in oog met Roda-doelman Kujovic tweemaal opzichtig, waardoor de thuisploeg niet profiteerde van de schutterende Limburgse defensie.

Hoe bizar voetbal kan zijn, werd vlak voor rust geïllustreerd door een onbesuisde actie van PSV'er Alex. De rijzige Braziliaanse verdediger werd volkomen terecht uit het veld gestuurd na een overtreding op de doorgebroken aanvaller Koné van Roda JC.

Vrijwel direct na de rode kaart voor Alex bracht Bodnar Roda JC uit een magistrale vrije trap onverwacht op voorsprong. Met nog maar tien aangeslagen spelers op het veld tekende de nederlaag van de thuisploeg zich daarmee al vlak voor de pauze af. In de tweede helft kregen beide teams nog enkele mogelijkheden, maar maakte Roda JC tien minuten voor tijd via Sergio opnieuw gebruik van de overtalsituatie: 0-2.

Stille genieter aan Limburgse zijde was de 21-jarige Ivoriaanse aanvaller Koné. Vorig jaar scoorde hij één keer toen Roda JC met 2-1 bij PSV won, ditmaal speelde hij wederom effectief. De rode kaart voor PSV'er Alex ontstond na een prachtige rush van de aanvaller, terwijl de doelreffende vrije trap van Bodnar voortkwam uit een overtreding op Koné.

Volgens technisch adviseur Nol Hendriks zijn PSV, Feyenoord en een aantal buitenlandse topclubs in de markt voor de spits. ,,Wij willen hem best verhuren zodat hij zich op een hoger niveau in de kijker kan spelen bij een topclub. Maar dan willen we wél een balvaste spits op huurbasis daarvoor terug. Koné naar PSV en Sibon naar Roda JC? Lijkt mij een uitstekende ruil. Koné is toch niet te houden, in potentie is hij een speler van wereldklasse.''

PSV

0

Roda JC

2

Ruststand 0-1. 45. Bodnar 0-1, 80. Sergio 0-2. Schds: Van Sichem. Tsch: 31.300. Rode kaart: 43. Alex (PSV). Gele kaarten: Filipovic, Vicelich, Bodnar en Sergio (Roda JC).

    • Marcel Abrahams