Schilder Kensmil wint Izaksprijs

De 34-jarige schilder Iris Kensmil heeft de Wim Izaksprijs 2004 gewonnen. Dat heeft het Dordrechts Museum zondag bekendgemaakt. De tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor veelbelovend Nederlands schildertalent, waaraan een geldbedrag van 10.000 euro is verbonden, werd gisteren in het Dordrechts Museum uitgereikt. De jury noemde Kensmil `moedig' omdat zij het aandurft met haar werk `buiten de gebaande paden te treden, zelfs al is dat pad hoofdzakelijk door de kunstenaar zelf begaanbaar gemaakt'. Het juryrapport prijst het `uitgesproken en brutale oeuvre' van Kensmill, maar ook wordt opgemerkt dat haar werk `nog vol onzekerheden' zit. De andere twee kunstenaars die dit jaar genomineerd waren, Aaron van Erp en Kinke Kooi, ontvingen ieder een `troostprijs' van 1.500 euro. De Izaksprijs ging eerder naar Reinoud van Vught, Erik van Lieshout, Jurriaan Molenaar, Harm Goslink Kuiper en Pär Strömberg.