Paul Passchier

Het lijkt onmogelijk: het proza van Carmiggelt omzetten in liedteksten. Een merkwaardige bezigheid bovendien, want waarom zou je liedjes maken van verhaaltjes waaraan niets te verbeteren valt? Toch zijn de dertien nummers op de cd Fluiten in het donker geïnspireerd door en gebaseerd op Kronkels van Carmiggelt. Ze worden gezongen door Paul Passchier, die ook de teksten schreef, en op de piano begeleid door componist Frans Ehlhart. Het resultaat is een cabaretconcert van traditionele snit, dat de soms melancholieke, soms kluchtige Carmiggelt-sfeer verrassend goed oproept.

Passchier zingt als een voordrachtskunstenaar – niet steeds wonderschoon, maar passend bij de inhoud van de liedjes, die rake samenvattingen zijn van de oorspronkelijke Kronkels. Zoals het hongerwinterverhaal, waarin een man een huisvriendin betrapt op het eten van taaitaai: ,,Die godvergeten oorlog / maakte hem zo moe / Fien bespioneren / wat een bespottelijk gedoe.'' Het klinkt anders dan bij Carmiggelt, en toch is het daaraan verwant.

Paul Passchier: Fluiten in het donker. Turtle Records TRSA 0023

    • Henk van Gelder