Ook CDA blij met akkoord Turkije

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt het besluit van de leiders van de Europese Unie om onderhandelingen te openen met Turkije over een volwaardig EU-lidmaatschap.

Ook het CDA, dat zich voor de top in Brussel niet had willen uitspreken voor onderhandelingen, verwelkomde het besluit, dat onder voorzitterschap van premier Balkenende en minister Bot – beiden CDA'ers – werd bereikt. ,,We kunnen leven met wat er nu ligt'', aldus het Kamerlid Van Dijk (CDA).

Het CDA is wel teleurgesteld dat het kabinet er niet in is geslaagd in de conclusies van de Europese Raad opgenomen te krijgen dat Turkije meer moet doen om martelingen tegen te gaan en de positie van de christenen te verbeteren. Mede daarom is het CDA blij dat de EU-leiders hebben besloten dat het Turkse lidmaatschap geen automatisme is en de optie van een minder vergaand `geprivilegieerd partnerschap' openhoudt.

Ook zijn VVD-collega Van Baalen stemt in met het akkoord. Wel dringt hij aan op een snelle formele erkenning van Cyprus door Turkije, waarin het EU-akkoord van afgelopen vrijdag nog niet voorziet.

PvdA-woordvoerder Timmermans noemt het Nederlandse voorzitterschap dank zij het akkoord over Turkije een succes. Hij wijst er overigens wel op dat de taak van Balkenende en Bot een stuk eenvoudiger was geworden, nadat de Franse president Chirac kort voor de top had verklaard dat hij onderhandelingen met Turkije over een volwaardig lidmaatschap zou steunen.

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) erkende gisteren in het programma Buitenhof dat de kans aanzienlijk is dat Turkije – mede door referenda over deze kwestie in een aantal lidstaten – uiteindelijk geen volwaardig lid van de EU wordt. ,,Die kans is groot. Dat is een onprettige gedachte. Ik vind het niet helemaal eerlijk om tijdens het spel de doelpalen te verwisselen.''