Oekraïense stoofpot

De Oekraïense presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko liet weten dat hij net als miljoenen landgenoten gewoon aardappels en varkensvet at en dat hij niet ziek was geworden van sushi of de Oekraïense keuken, maar van de politieke keuken.

Inmiddels is vastgesteld dat hij is vergiftigd en duizendmaal de toegestane dosis dioxine in zijn bloed heeft. Aardappels en vet klinkt niet erg aantrekkelijk. Toch heeft de Russische schrijver Nicolaj Gogol zeer prijzend over de Oekraïense keuken geschreven. Vandaag een Oekraïens recept voor een stoofpot van varkensvlees en pruimen voor 4-6 personen. Het doorregen varkensvlees dat voor dit gerecht wordt gebruikt moet smaak hebben. Zoek met zorg de juiste slager en het beste vlees uit. Bereiding: Breng een halve liter (oude) thee of water aan de kook, giet dit op de pruimen en laat die ten minste een uur wellen. Snijd intussen de ontvelde uien in grove stukken. Snijd het vlees in grote dobbelstenen. Verhit de helft van de boter in een flinke braadpan en fruit hierin de stukken ui een minuut of tien op een middelmatig vuur. Schep de stukken ui met een schuimspaan uit de pan in een kom. Doe de rest van de boter en de olie in de pan en braad het vlees aan. Schep het om en bak het aan alle kanten. Strooi de bloem over het vlees en roer goed om. Bak alles nog eens enkele minuten. Doe de stukken ui terug in de pan. Voeg de laurierbladen, de in plakjes gesneden ontvelde tenen knoflook, het kaneelstokje, de kruidnagels, zout en peper naar smaak en de bouillon en wijn toe. Breng aan de kook. Laat de afgesloten pan drie kwartier op een zeer laag vuur staan. Schep dan de pruimen en de helft van het weekwater in de pan en laat het gerecht nog eens 20 minuten zachtjes stoven. Ten slotte wordt naar smaak wijnazijn aan deze stoofpot toegevoegd. Begin eerst met één eetlepel en proef voordat er een tweede (of wellicht een derde) lepel wordt doorgeroerd. Strooi fijngehakte peterselie over dit gerecht waarbij brood of gekookte aardappels worden gegeten.

Morgen: hertencarré.