Nauta: niet individueel beleggen

Partners van Nederlands grootste advocatenkantoor Nauta Dutilh mogen vanaf 1 januari niet meer handelen in individuele aandelen, tenzij zij daarvoor een vermogensbeheerder inschakelen. Het kantoor scherpt hiertoe de gedragsregels voor partners aan.

Nauta Dutilh loopt daarmee achter op andere grote kantoren, zoals De Brauw Blackstone Westbroek en Allen & Overy. Die hebben al enkele jaren dergelijke regels. Bij Allen & Overy gelden die ook voor de overige werknemers van het kantoor. Bij Nauta is dat nog niet het geval. Om de gedragsregels voor alle werknemers te laten gelden, moet de ondernemingsraad akkoord gaan.

,,Onze regels waren op zich al netjes'', zegt Nauta-bestuursvoorzitter M. Blom. ,,Maar het risico dat je als partner onbedoeld een koersgevoelige belegging doet, is zo groot dat we de regels wilden aanscherpen.'' Nauta Dutilh heeft ruim negentig partners. ,,We eisen van hen dat ze hun best doen ook hun levenspartners niet te laten handelen'', zegt Blom. ,,Mensen die elkaars wederhelft zijn, praten nou eenmaal met elkaar.''

Bij Allen & Overy geldt het verbod ,,minimaal al vijf jaar'', zegt de woordvoerder. Volgens hem is de reputatieschade bij voorkennis, of de schijn daarvan, te groot. Bij De Brauw zijn de regels in 2003 aangescherpt. Een woordvoerder van De Brauw: ,,Bovendien is voor elke burger, dus ook voor iedereen hier op kantoor, handelen met voorkennis verboden.''