Nader bekeken (Gerectificeerd)

Met zijn achttien jaar was Sven Kramer gisteren bijna de jongste na-oorlogse winnaar van een Nederlands kampioenschap allroundschaatsen. De jongste was Willem de Graaff, op 4 en 5 februari 1956. Hij was zeventien jaar en negen maanden toen hij zich liet kronen tot Nederlands kampioen allround. Dat gebeurde op natuurijs, in Rotterdam. Op ruime afstand in het klassement (zes punten) volgde Jeen van den Berg, die een jaar later de Elfstedentocht zou winnen. De Graaff maakte vooral het verschil op de 10.000 meter, die hij won in 23.21 minuut, twee minuten sneller dan nummer twee Reinier Paping (25.18), winnaar van de Elfstedentocht in 1963. De langzaamste deelnemer op de langste afstand was destijds Siem Hopman, die achtste werd in 31.50 minuut.

Rectificatie

Jongste schaatskampioen

In de rubriek Nader bekeken (20 december, pagina 17) staat dat Willem de Graaff in 1956 met zeventien jaar de jongste naoorlogse winnaar van een NK allroundschaatsen was, voor nummer twee Sven Kramer, die afgelopen zondag de NK allround won. Kramer is wel de jongste winnaar. De Graaff was in 1956 24 jaar.