Milde straf voor agent die dreigde met marteling

Een politiecommissaris die een arrestant met marteling heeft gedreigd om zo de verblijfplaats van een ontvoerd kind los te peuteren, is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete.

Het Landgericht in Frankfurt veroordeelde de voormalige plaatsvervangend hoofdcommissaris Wolfgang Daschner vanochtend tot een voorwaardelijke boete van 10.800 euro. De officier van justitie had een boete van 27.000 euro geëist. Straf en eis blijven daarmee ver onder de reguliere straf voor bedreiging met geweld, die varieert van een half jaar tot vijf jaar cel. De officier had er al op gewezen dat in dit geval verzachtende omstandigheden een aanzienlijke rol moesten spelen.

Daschner gaf in september 2002 een ondergeschikte opdracht om de gearresteerde student Magnus Gäfgen lichamelijke pijn in het vooruitzicht te stellen als deze niet snel de verblijfplaats van de bankierszoon Jakob von Metzler zou prijsgeven. Het kind was ontvoerd en de politie had – naar later bleek ten onrechte – nog de hoop dat de jongen in leven was. Uiteindelijk zei Gäfgen waar de jongen zich bevond. De politie vond kort daarna het stoffelijk overschot van de jongen in een ven bijFrankfurt. Gäfgen is inmiddels veroordeeld voor de moord. Daschner maakte de gang van zaken tijdens het verhoor na afloop zelf bekend.

De kwestie heeft in Duitsland een debat losgemaakt over de vraag of marteling in zeer uitzonderlijke gevallen is toegestaan. De advocaat van de inmiddels 61-jarige Daschner stelde tijdens het proces dat zijn cliënt moest afwegen tussen de menselijke waardigheid van de ontvoerde Jakob von Metzler en de menselijke waardigheid van de ontvoerder. De menselijke waardigheid van de ontvoerder werd daarbij maar in beperkte mate geschonden. Daar tegenover stond het feit dat het slachtoffer zich in levensgevaar bevond.

Een aantal Duitse juristen kon begrip opbrengen voor de handelwijze van Daschner. Rechter Geert Mackenroth, voorzitter van de Deutsche Richterbund (DRB), verklaarde destijds bijvoorbeeld dat de dreiging met geweld tijdens verhoren weliswaar uitdrukkelijk is verboden, maar hij zei ook: ,,Er zijn situaties die met juridische middelen nauwelijks op te lossen zijn en waarin verschillende rechtsgoederen tegen elkaar afgewogen moeten worden.'' Anderen, waaronder Amnesty International, wezen erop dat het verbod tegen martelen absoluut is.