`Ik betaal er mijn hypotheek mee'

Koop een pand, splits het, verhuur de helft als Bed & Breakfast en betaal je huis af uit de hotelopbrengsten. Een ideale oplossing voor wie een woning in Amsterdam zoekt. De gemeente kijkt en gedoogt.

Het `Sud Apartment' van Thomas Fransen is met een paar klikken op internet gevonden. Op de site van weekendhotel.nl verkoopt de Amsterdammer enthousiast voor 89 euro per nacht de logeermogelijkheden van zijn eigen huis. ,,Een mooi appartement op een steenworp afstand van de Nieuwmarkt, de Dam en de Rosse buurt. 2 tot 3 personen hebben de beschikking over TV, een eigen keuken, badkamer etc. Dit alles voor de prijs van een middenklasse hotel.'' Fransen, die zijn salaris verdient met advies op het gebied van websites en marketing, vult zijn inkomen aan door zijn huis als hotel te laten gebruiken. Fransen: ,,Het is een Bed & Breakfast zonder breakfast. Al is het een kleine inkomstenbron, het loopt best wel goed en ik betaal er zo'n beetje mijn eigen hypotheek mee''.

Fransen is niet de enige kleine, ongeregistreerde hotelier in Amsterdam, zo blijkt uit een rondgang op internet. De gemeente is maar zelden op de hoogte van het feit dat particulieren hun huis op deze manier te gelde maken. Ook bij Fransen heeft zijn pand in de officiële registers alleen de bestemming `wonen'. Hij heeft geen vergunning om een hotel te kunnen beginnen. Is Fransen daarmee in overtreding?

Nee, zegt de woordvoerder van het stadsdeel Centrum. Voor een bed and breakfast hoeft geen exploitatievergunning te worden aangevraagd wanneer aan maximaal vier personen logies wordt verschaft, de woning wordt bewoond door de hoofdbewoner en het pand officieel de bestemming `wonen' heeft. Fransen, die maximaal drie personen per nacht kan laten logeren, zit goed. Wel moet hij op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een hotelregister bijhouden.

Kan iedereen zo maar een hotel beginnen in Amsterdam? Het lijkt er op, aldus René van Schie van de hostelketen Stayokay. Hij luidde vorige maand tijdens een besloten bijeenkomst van branchegenoten en gemeenteambtenaren de noodklok over de toename van ongeregistreerde hotelletjes en B&B's in de hoofdstad. Volgens hem is er al jaren sprake van oneigenlijke concurrentie in de sector goedkope overnachtingen. Dankzij internet is het voor particulieren nu heel eenvoudig om een potentiële doelgroep te bereiken, bijvoorbeeld door hun adres aan te melden bij één van de vele sites die goedkope overnachtingen in Amsterdam aanbieden.

Waar de aanbieders gevestigd zijn, is niet altijd duidelijk. Zo biedt Amsterdam Escape Apartments bijvoorbeeld hotelfaciliteiten bij de Nieuwmarkt, maar van het kantoor is geen adres te vinden. ,,De beste manier om het juiste apartement of huis voor uw verblijf te vinden, is onze vriendelijke staf te bellen, allemaal Ieren of Australisch'', aldus de website, waarna een telefoonnummer volgt. Enig speurwerk levert een adres op aan de Geldersekade 106, toegeschreven aan twee Ieren en en Australiër. Op het aangegeven adres staat bij de Kamer van Koophandel Small World Rentals ingeschreven.

Op de site AmsterdamStay staat een lijst `furnished apartments', waarvan de meeste echter zonder straatnaam en huisnummer. Uitzondering is De Monnik Apartments. Uit stukken van het kadaster blijkt dat Stichting Red de Monumenten in 1998 in de Monnikenstraat drie panden kocht voor ruim een miljoen gulden. In 2001 kocht zij nummer 25 in dezelfde straat. Deze panden beschikken volgens de gemeente niet over een hotelvergunning. De woordvoerder van het stadsdeel Centrum ziet hierin niet direct een probleem: ,,De regels voor Bed & Breakfast gelden ook als iemand een pand verbouwt en daarin meerdere apartementen zet waarin hij per apartement niet meer dan vier personen logies biedt. Als hij maar de hoofdbewoner is''.

De voorzitter van De Stichting Redt De Monumenten, Henk Koper, reageert al even laconiek: ,,Zegt het stadsdeel dat we geen hotelvergunning hebben? Nou, dat zal dan wel zo zijn. Misschien is het in behandeling. Wat wij hebben, een apartementenhotel, is natuurlijk een heel nieuw fenomeen, een grijs gebied in de hotelbranche. Toen we dit pand kochten en er apartementen in zetten, wilden we ze voor langere tijd gaan verhuren. Maar door de recessie is in die markt de klad gekomen. Nu richten we ons op de zakenman die hier voor een kort verblijf moet zijn. Dit is een heel gedegen hotel met een hoog niveau.'' De prijs is navenant: 205 euro voor een één- of tweepersoonsbezetting.

Het pand aan de Geldersekade is thuisadres voor diverse sites, zoals AmsterdamStay, Amsterdam Escape en Small World Rentals. Zij zijn eigendom van broer en zus Deidre en Emmett Brady. Maar hoewel op de sites enkele malen verwijzingen staan van tevreden klanten naar hun verblijf aan de Geldersekade, ontkent Deidre Brady desgevraagd dat zij en haar broer een hotel hebben. ,,Wij wonen op de Geldersekade en zijn geregistreerd als reisbureau. We bemiddelen wereldwijd tussen huiseigenaren en mensen die ergens willen verblijven'', aldus Brady. De reden dat zij op hun sites voornamelijk beschrijvingen geven van apartementen en geen adressen vermelden, is simpel, zegt ze. ,,We krijgen tien procent bemiddelingskosten''. Dat geen van de adressen die wel zijn vermeld een officiële hotelbestemming hebben, is nieuw voor haar. ,,We vragen nooit of ze zijn geregistreerd. Daarover hebben we nooit gedacht''.

De Dienst Wonen van Amsterdam is bekend met de groeiende groep informele en illegale hotels. Maar al te druk maakt men zich er niet over. Belangrijkste reden is dat de meeste panden die als commercieel logeeradres worden aangeboden, kooppanden zijn. De gemeente komt veelal pas in actie als goedkope huurwoningen hiervoor worden gebruikt. ,,Wanneer we merken dat mensen woonruimte onder de huurgrens als hotel of pension gebruiken, dan worden we fel'', aldus de woordvoerder.

    • Hans Moll