Gullit ziet zwakheden overheersen

Het is de vraag of Ruud Gullit vanochtend weer breeduit lachend in zijn auto is gestapt om van Amsterdam naar Rotterdam te rijden. Het Fortis-spotje met de Feyenoord-trainer, dat aan het begin van het seizoen nog zo treffend leek, kan ook maar beter de winterstop in gaan. Net als het betaald voetbal zelf.

,,Een totale ontluistering'', zo karakteriseerde Gullit gisteren de tweede helft van het met 2-0 verloren competitieduel tegen ADO Den Haag. Daar viel niets op af te dingen, ook niet door zijn spelers die elkaar na afloop in de kleedkamer harde verwijten maakten. ,,Vooral dat iedereen zo gelaten was, heeft mij geïrriteerd. En de spelers blijkbaar zelf ook. Dat was in de kleedkamer wel te merken.''

Verliezen tegen een lager geklasseerd elftal kan een topclub altijd gebeuren. Maar weggespeeld worden door een beslist niet goed draaiend ADO is heel wat ernstiger. En dat in een weekeinde waarin drie punten op PSV (zaterdag verloren van Roda JC) kon worden ingelopen. ,,We hadden de laatste weken steeds goed gespeeld en geen punten gepakt. Vóór de wedstrijd zeiden we nog tegen elkaar: nu maar een keer minder spelen en de punten pakken'', zei spits Den Ouden na afloop lachend.

Omdat zelfs de succesvolle aanval (Kuijt, Kalou en Castelen) geen potten kon breken, had het meer voor de hand gelegen dat ADO zijn voorsprong verder had uitgebouwd. ,,De leiding van Feyenoord ziet zelf ook dat we versterking nodig hebben'', verklaarde Gullit op een toon die het gebruikelijke zelfvertrouwen miste. ,,We hebben onze tekortkomingen lang kunnen camoufleren dankzij onze sterke aanval. Maar de zwakheden in onze ploeg hebben de laatste weken de overhand gekregen.''

Het verval is snel gegaan: aan het begin van de competitie verklaarde Gullit nog het kampioenschap na te streven. Nu, bij het intreden van de winterstop, resteert een achterstand van elf punten met AZ en PSV en zes punten met Ajax.

Versterking is vooral in de achterhoede noodzakelijk. Het doelsaldo spreekt boekdelen: ADO staat met zijn vijftiende plaats in de onderste regionen en heeft 28 goals tegen. Feyenoord heeft slechts vijf tegentreffers minder geïncasseerd. De twee vleugelverdedigers Song en Mtiliga ontberen – zowel verdedigend als opbouwend – het niveau dat bij Feyenoord minimaal verlangd mag worden. In de verdediging ontbraken ditmaal Paauwe en Loovens (beiden geblesseerd) en daarom bestond het hart van de defensie uit Gyan en Saidi.

Laatstgenoemde heeft zich in zijn eerste seizoen een goede mandekker getoond, maar gisteren verzaakte hij bij het eerste doelpunt van Den Haag. Na een kaats dwars door het centrum met Polak scoorde spits Den Ouden al in de tweede minuut. Een paar minuten later verdween Saidi van het veld. Een blessure? Niet lekker? Gullit wist het niet te vertellen. ,,Hij vroeg om een wissel. Ik dacht dat hij geblesseerd was, maar de dokter kon niets vinden. Of hij zelf weet wat-ie heeft? Dat moet je aan hem vragen.''

Maar niet alleen de verdediging van Feyenoord treft blaam. ,,Voorin en op het middenveld wordt verzuimd om druk te zetten'', stelde linkermiddenvelder Goor in alle eerlijkheid. ,,Er zijn twee manieren om een wedstrijd te winnen. Of door super te spelen, of door een winnaarsmentaliteit te tonen. Het gebeurde geen van tweeën.''

Tekenend voor de krachtsverhoudingen was gisteren dat keeper De Vries van ADO amper in actie hoefde te komen. Het meeste gevaar stichtte hij zelf door de bal of bij de tegenstander in te leveren of over de zijlijn te schieten. ,,Als ik een negatief puntje moet noemen, dan is het dat we de score verder hadden moeten uitbouwen'', zo strooide ADO-trainer Adelaar nog wat zout in de wond. Keer op keer verschenen de ADO-aanvallers in kansrijke positie voor het doel van Lodewijks, maar alleen Polak wist – uit een voorzet van Den Ouden – in de tweede helft te scoren. Adelaar vergat nog te zeggen dat zijn ploeg gisteren voor het eerst dit seizoen `de nul' had weten te houden.

Gullit zuchtte tijdens de woorden van Adelaar nog maar eens flink. Over namen en posities die voor versterking in aanmerking komen, wilde hij niet praten. ,,We zoeken spelers die er na de winterstop meteen staan'', wilde hij alleen maar zeggen. Omdat het geld voor grote aankopen ontbreekt, moet Feyenoord maar zien wat voor aanbiedingen er langs komen. Na de winterstop zal de club ook Ono nog een paar weken moeten missen, want de Japanner wordt vermoedelijk op korte termijn aan zijn langdurig geblesseerde enkel geopereerd.

,,Ik ga met de kerstdagen niet op vakantie om er alles aan te kunnen doen de nodige versterking te halen'', verklaarde Gullit met gevoel voor drama. ,,Het leven van een trainer gaat niet altijd over rozen.'' Halverwege de persconferentie stapte hij plotseling op, omdat ,,de spelersbus ging vertrekken''. Adelaar had het rijk alleen. ,,Ik blijf deze kerst ook thuis'' zo kreeg hij de lachers op zijn hand.

ADO Den Haag

2

Feyenoord

0

Ruststand 1-0. 2. Den Ouden 1-0, 64. Polak 2-0. Schds: Luinge. Tsch: 8.500. Gele kaarten: Bodde (ADO Den Haag) en Zuiverloon (Feyenoord).

    • Erik van der Walle