Frankrijk schrikt op van dubbele moord

De moord op twee verpleegsters van een psychiatrisch ziekenhuis in het Zuidfranse Pau, afgelopen vrijdagnacht, is de overheid op zware kritiek komen te staan van de zijde van het ziekenhuispersoneel en de vakbonden.

De bonden spreken van ,,een rampzalige situatie''. De regering heeft ,,een onmiddellijk moratorium op het sluiten van bedden in psychiatrische ziekenhuizen'' aangekondigd. Ook wil de regering dat eerste hulp-afdelingen en bepaalde psychiatrische inrichtingen voortaan een permanente verbinding krijgen met het dichtstbijzijnde politiebureau.

Zaterdagochtend ontdekte personeel van de psychiatrische afdeling van ziekenhuis Saint-Luc in Pau (Pyreneëen) een gebroken raam met bloedsporen. Gewaarschuwde politie ontdekte daarop de lijken van een 48-jarige verpleegster en een 40-jarige ziekenverzorgster, die samen de nachtdienst hadden waargenomen. Een van de slachtoffers was onthoofd; het hoofd werd teruggevonden op het televisietoestel in de personeelskamer. Het andere slachtoffer lag, gekeeld, in de gang.

Direct werden zaterdag vijf om hun alcoholmisbruik bekendstaande personen verhoord. Ze zijn inmiddels weer vrijgelaten. Een van hen had 's nachts dronken opgebeld naar het bureau met de mededeling: ,,De samoerai heeft een stommiteit begaan.'' De politie had geen belang gehecht aan de melding tot de ontdekking van de lijken.

Gezien hun leeftijd, variërend van 65 tot 102 jaar, wordt niet aannnemelijk geacht, dat de dader zich bevindt tussen de 22 patiënten van de afdeling. Volgens de politie heeft lijkschouwing veel `positieve informatie' opgeleverd.

Hoewel de toedracht van de dubbele moord onbekend is, lokte deze onmiddellijk reacties uit, zowel van de zijde van het verplegend personeel en hun vakbonden als van de overheid.

In Frankrijk werd tussen 1989 en 2000 40 procent van de bedden in psychiatrische ziekenhuizen gesloten. In dezelfde periode nam het aantal patiënten toe met 62 procent. Het gemiddelde verblijf van patiënten werd bij gebrek aan capaciteit gehalveerd. Tussen de tweeduizend en vijfduizend vacatures in de psychiatrie zijn op dit moment volgens officiële schattingen onvervuld: de vakbonden achten de cijfers nog veel hoger. Psychiaters wezen er dit weekeinde op al heel vaak de noodklok te hebben geluid over hun werksituatie. Gisteren vond in Parijs crisisberaad plaats over de beveiliging van ziekenhuizen tussen de minister van Volksgezondheid en de bonden.

    • Pieter Kottman