Fouten bij inval in Laak

De arrestatie van twee verdachten van terrorisme in het Haagse Laakkwartier, vorige maand, liep aanvankelijk mede fout doordat het beoogde verrassingseffect uitbleef. Het arrestatieteam gebruikte een stormram, maar kreeg de deur niet goed open. Bovendien waren de verdachten nog wakker.

Dat zeggen diverse bronnen bij justitie. Over de arrestatie heeft de Haagse politie nu een conflict met het landelijke parket, de nationale recherche en de veiligheidsdienst AIVD. De politie vindt dat ze onvoldoende is geïnformeerd over het gevaar dat de verdachten konden opleveren. De twee arrestanten, Jason W. en Ismail A., zouden volgens justitie deel uitmaken van het zogenoemde Hofstadnetwerk, dat in verband wordt gebracht met de moord op Theo van Gogh.

Het arrestatieteam van de Haagse politie kreeg opdracht beide mannen aan te houden na een tip van de AIVD dat ze moordaanslagen planden op onder meer de Tweede-Kamerleden Wilders en Hirsi Ali. Het was duidelijk dat ze gevaarlijk waren. Van Jason W. werd gemeld dat het om een `onberekenbare gek' ging. Van beide mannen was bekend dat ze gewapend waren en bereid wapens te gebruiken. Maar omdat niets wees op aanwezigheid van explosieven, is geen gebruik gemaakt van speciale bijstandseenheden.

Doordat het licht in de woning aan de Antheunisstraat nog brandde, en mogelijk ook doordat de woning werd afgeluisterd, wist de politie dat de twee nog wakker waren. Toch besloot de commandant van het arrestatieteam om kwart voor drie 's ochtends binnen te vallen. Onderzoek moet uitwijzen of dat een inschattingsfout was.

Na enkele beuken met de stormram stond de deur nog slechts op een kier. Vermoedelijk kon Jason W. daardoor een handgranaat gooien, waarmee hij vier agenten verwondde. De politie onderbrak toen de arrestatie. Na een belegering van veertien uur werden de mannen alsnog aangehouden.

Spanje: pagina 3