Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Games

Ederveens vrolijke kerstfeest

De warme kleur van het decor gaat naadloos over in het pluche-rood van de schouwburg en dat klopt perfect met de sfeer van de kerstvoorstelling Wensput. Arjan Ederveen en Beppie Melissen vieren met dit stuk de 300ste verjaardag van `De Dame', zoals ze de Leidse Schouwburg liefkozend noemen.

Bungelend aan een dun verhaaltje is Wensput een schouwburgfeestje, opgeluisterd door een amateuristisch spelend, maar lieflijk zingend musicalkoor, een schattig balletgroepje en een voltallige fanfare. Iedereen huppelt en marcheert en schrijdt door de schouwburg. Het publiek krijgt gratis chocolaatjes en drankjes en mag ook nog meedoen met een loterij voor een goed doel. Toegift is de meezinger ,,dankjewel'', op de tonen van ,,oh dennenboom''.

Zelfs Ederveen en Melissen, als rijke bewoners van het `theaterhuis' die bezig zijn met het organiseren van een benefiet om de wensput onder hun huis te redden, doen niet erg hun best om te acteren. De overdaad aan enthousiaste medewerkers, het logistieke vernuft en de kerstige grapjes laten – hoewel het nog maar heel weinig met theaterspel te maken heeft – een lekker warm dennentakkengevoel achter.

Voorstelling: Wensput door De Leidse Schouwburg. Regie: Cecile Heuer. Vanaf 8 jaar. Gezien: 18/12, Leidse Schouwburg, Leiden. Aldaar t/m 8/1. Inl. (071) 516 3888 of www.leidseschouwburg.nl