Buurlanden boos na uitlating Thaksin over moslimgeweld

In de strijd tegen het moslimseparatisme in het zuiden van zijn land heeft de Thaise premier Thaksin Shinawatra nu de buurlanden Maleisië en Indonesië tegen zich in het harnas gejaagd. In zijn wekelijkse radiotoespraak zei Thaksin afgelopen zaterdag dat islamitische strijders die verantwoordelijk zijn voor de onrust in Zuid-Thailand, worden getraind in de jungles van het aangrenzende Maleisië en ideologische motivatie en training opdoen op koranscholen in Indonesië.

Bijna een jaar geleden laaide het geweld in het zuiden van Thailand op, en bij botsingen tussen leger en milities en bij aanslagen zijn sindsdien al meer dan vijfhonderd doden gevallen. Separatisten in het islamitische zuiden streven naar afscheiding van het verder overwegend boeddhistische Thailand.

De regeringen van Maleisië en Indonesië hebben begrip voor Thaksins streven een eind te maken aan het geweld, maar ze vinden wel dat hij daarbij een beetje op zijn woorden moet passen. Zo toonde de Maleisische premier Abdullah Badawi zich ,,geschokt'' over de impliciete beschuldigingen van zijn Thaise amtgenoot. Als Thaksin al over bewijzen beschikt voor het bestaan van terroristische trainingskampen op Maleisisch grondgebied, dan had hij die informatie beter via diplomatieke kanalen kunnen ventileren in plaats van een radiopraatje te houden, aldus premier Badawi. Overigens zei Thaksin nog tijdens de uitzending dat hij de Maleisische regering niets verwijt omdat zij niet op de hoogte was van het bestaan van de kampen, en zei hij later dat Thailand zijn buurland wel degelijk via diplomatieke weg op de hoogte had gesteld.

De Indonesische minister van Defensie, Yuwono Sudarsono, reageerde vanochtend dat Jakarta zal protesteren, tenzij Thaksin de beschuldiging hard kan maken dat militante Indonesiërs tot het geweld in het zuiden van Thailand hebben aangestookt. Buitenlandse Zaken in Jakarta noemde het Thaise geweld ,,louter een intern probleem'' van Thailand.