Aboutaleb laakt kabinet

De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb heeft harde kritiek op de manier waarop het kabinet heeft gereageerd na de moord op Theo van Gogh. Volgens de wethouder heeft de regering niet adequaat gereageerd en heeft het Amsterdam en hem persoonlijk in de steek gelaten. Premier Balkenende heeft volgens Aboutaleb te weinig leiderschap getoond.

Dat zegt de wethouder in het VPRO-radioprogramma De Ochtenden dat morgenochtend op Radio 1 zal worden uitgezonden.

Na de moord op Van Gogh organiseerde het Amsterdamse college een lawaaibijeenkomst op de Dam, waarbij minister Verdonk (Integratie, VVD) namens de regering sprak. Dat was het enige dat het gemeentebestuur van Amsterdam uit Den Haag vernam, zegt Aboutaleb in het interview. ,,Voor de rest was het ijzig stil uit Den Haag. Wij hebben uit de boezem van het kabinet niets vernomen. Er is geen minister naar Amsterdam gekomen, noch een staatssecretaris, het is gebleven bij de inzet van de mensen uit mijn college, mijn persoon en de burgemeester.''

Volgens Aboutaleb hadden de ministers contact moeten zoeken met de wethouders in Amsterdam om op de verschillende terreinen de stad te bezoeken. ,,Wij hadden de taak om in gesprek te zijn met de burgers. Maar onze regering hebben we in haar volle omgang niet in Amsterdam gezien. Ik voel me wat dat betreft volstrekt in de steek gelaten. Het had niet misstaan als alle ministers op hun vakgebied contact met ons hadden gezocht om samen dingen te doen in de stad. (..) En ik stond daar zo verdraaid alleen, heel alleen in de zalen. Toen dacht ik, op dit moment had hier de minister-president moeten staat. Ik had hier mevrouw Van der Hoeven, en alle anderen willen zien. En niet alleen een ijzig vanuit Den Haag roepen: we hebben oorlog. Ik ben er ongelooflijk boos over.''

Ook naar zijn persoonlijke omstandigheden na de moord op Van Gogh – Aboutaleb heeft sindsdien permanente persoonbeveiliging – heeft met uitzondering van staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) nooit iemand vanuit de de regering geïnformeerd. ,,Met de minister van Onderwijs en de heer De Graaf zit ik ook vaak om de tafel. Maar geen telefoontje, hoe gaat het nou met je. Dat is zo bizar. Ik kan het niet vatten dat je niet een vorm van persoonlijke belangstelling aan de dag legt.''

Daarnaast heeft minister-president Balkenende volgens Aboutaleb te weinig leiderschap getoond. ,,Hij had in ieder geval zijn vice-premier niet in de tang, want daags na de gebeurtenis roept minister Zalm dat we oorlog hebben. Ja zeg, dat hoort dus niet bij leiderschap. Dat hoort niet bij verantwoord gedrag'', aldus de Amsterdamse wethouder.