Aanslagen in Irak kosten 68 levens

Bij zelfmoordaanslagen in de belangrijkste twee shi'itische heilige steden in Irak zijn gisteren ten minste 68 mensen om het leven gekomen en meer dan 170 gewond geraakt. Doelwit waren een begrafenisstoet in Najaf (54 doden) en een busstation in Kerbala (14 doden).

In het centrum van Bagdad werden drie verkiezingsfunctionarissen tijdens de ochtendspits op straat geliquideerd.

De aanslagen in Najaf en Kerbala waren beide niet ver van belangrijke shi'itische heiligdommen. Ze worden gezien als onderdeel van een actie van sunnitische rebellen om een burgeroorlog te ontketenen, en meer in het algemeen zoveel mogelijk onrust en onveiligheid te creëren in de aanloop naar de verkiezingen van 30 januari.

De campagne voor de verkiezing van een grondwetgevende Nationale Assemblee is donderdag geopend. Woensdag werden al twaalf mensen gedood bij een aanslag in Kerbala. Geestelijk leiders van de shi'itische meerderheid hebben hun volgelingen bezworen rustig te blijven. Zij willen dat de verkiezingen hoe dan ook doorgaan.

De aanslagen in Najaf en Kerbala waren de bloedigste op één dag sinds juli. Ze onderstreepten dat niet alleen het sunnitische midden en noorden van het land onveilig zijn door rebellen, maar dat ook het shi'itische zuiden kwetsbaar is. Tegelijk maakten ze nog eens duidelijk dat het grote Amerikaanse offensief van vorige maand tegen de opstandelingen die zich in Falluja hadden verschanst, bepaald geen dodelijke slag aan de rebellen heeft uitgedeeld, zoals Amerikaanse generaals aanvankelijk wel claimden.

Dat bleek gisteren ook in de hoofdstad Bagdad. Daar gingen ongeveer dertig rebellen tijdens het ochtendspitsuur in de aanval in Haifastraat, een hoofdstraat in het centrum van de stad. Ze dwongen een auto met vijf verkiezingsfunctionarissen te stoppen en de inzittenden uit te stappen. Drie van hen werden gedwongen op straat te gaan liggen en werden van dichtbij doodgeschoten. De rebellen waren niet gemaskerd, en gaven zo aan niet bang te zijn voor herkenning. De omgeving van Haifastraat blijft ondanks herhaalde Amerikaanse militaire offensieven een vrijplaats voor opstandelingen.

De Turkse overheid maakte gisteren bekend dat vijf Turkse beveiligers en twee Iraanse chauffeurs vrijdag om het leven zijn gekomen, toen rebellen in de noordelijke Iraakse stad Mosul hun konvooi aanvielen. Drie Turken wisten te ontsnappen. Het ging om bewakingspersoneel van de Turkse ambassade in Bagdad.