`Zakenman zat in een safehouse'

De Nederlandse zakenman Frans van A., die wordt verdacht van betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven en volkerenmoord, heeft na zijn vlucht uit Irak in een schuilhuis van de Nederlandse overheid gezeten.

Dat heeft het Tweede-Kamerlid Van Velzen (SP) gisteravond gezegd. Zij wilde desgevraagd niets zeggen over de herkomst van die informatie. Wel zei zij over ,,een goede bron'' te beschikken. Van Velzen wil komende week een spoeddebat houden met de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken), Donner (Justitie) en Bot (Buitenlandse Zaken).

Frans van A. wordt verdacht van de handel in grondstoffen voor chemische wapens, die in de jaren tachtig door het toenmalige Iraakse regime zouden zijn gebruikt. Van A. werd eerder deze maand in Amsterdam opgepakt.

Volgens Van Velzen heeft Van A. sinds zijn terukeeer naar Nederland, vorig jaar, ,,in een `safehouse' van Binnenlandse Zaken'' gewoond. ,,Nu blijkt dat de minister van Binnenlandse Zaken hem aan een schuiladres heeft geholpen, lijkt het erop dat de regering Van A. actief in bescherming heeft genomen.''

Woordvoerders van de inlichtingendienst AIVD en het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkenden gisteravond dat Van A. eerder deze maand werd aangehouden in een `safehouse'. Binnenlandse Zaken zegt dat het ministerie geen mededelingen doet over het eventuele bestaan van safehouses.