Yuri Honing Trio:

Yuri Honing – zijn voornaam dankt hij aan de Russische ruimtevaarder Gagarin die als eerste mens de aarde gedag zei – is een saxofonist die alle concurrentie aan kan. Die van Branford Marsalis en Chris Potter uit de VS, die van Andy Sheppard uit Engeland en zelfs die uit Nederland waar het jazzniveau stijgt met de dag. Omdat zijn maatjes, bassist Tony Overwater en drummer Joost Lijbaart, niet voor hem onderdoen is het geen wonder dat het Yuri Honing Trio meestal in het buitenland speelt. De opnamen voor de cd Alive werden echter in Nederland gemaakt en wel op 12 juni jongstleden in het Bimhuis in Amsterdam. Kennelijk niet onvoorbereid want het geluid klinkt heel professioneel en van zaalgedruis is weinig te merken.

De Nederlandse jazz is `alive', volwassen en bij de tijd, dat blijkt niet alleen uit `Isabel' van onder anderen Björk, maar ook uit het spannende `Myst', dat door Honing zelf werd geschreven.

Alive

(JIM P75213, distr. Challenge)

****

    • Frans van Leeuwen